‘How Google Works’: Karakteristike idealnih kandidata za posao u Google-u

Google je već godinama jedna od najboljih i najpoželjnijih kompanija za rad. Kolika je navala za zaposlenjem u ovoj kompaniji najbolje govori podatak otkriven u knjizi How Google Works prema kojem Google nekada u jednoj sedmici primi čak 50 hiljada biografija kandidata koji su zainteresovani za rad u kompaniji.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Google je već godinama jedna od najboljih i najpoželjnijih kompanija za rad. Kolika je navala za zaposlenjem u ovoj kompaniji najbolje govori podatak otkriven u knjizi ‘How Google Works’ prema kojem Google nekada u jednoj sedmici primi čak 50 hiljada biografija kandidata koji su zainteresovani za rad u kompaniji.

Advertisements

Googleovci samo mali broj njih na kraju pozovu na intervju, a na Business Insideru otkrili su koji su to specifični kriteriji koje u ovoj kompaniji traže od svih potencijalnih zaposlenika.

Svako ko želi biti “Googleovac” tako mora zadovoljiti ova četiri kriterija:

Advertisements

1) Vodstvo

Ova je karakteristika vjerovatno najvažnija te na intervjuu za posao kandidati moraju dokazati svoje liderske sposobnosti i objasniti kako su u prošlim kompanijama vodili timove i projekte. Ekipa iz Googlea želi saznati kako su se ponašali u različitim situacijama i na koje su sve načine uspjeli mobilizirati kolege i ostale zaposlenike da što uspješnije riješe zadatke.