HEA BiH: Još tri ustanove u Državnom registru akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine upisala je još tri ustanove u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.


hea bih logo cover

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine upisala je još tri ustanove u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

U Registar su upisane slijedeće ustanove:

  • Univerzitet “Sarajevo School of Science and Technology”
  • Komunikološki koledž „Kapa Fi“ Banja Luka
  • Univerzitet „Sinergija“ Bijeljina

Navedene visokoškolske ustanove upisane su na osnovu rješenja o akreditaciji koja donose nadležne obrazovne vlasti, odnosno u konkretnim slučajevima, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, te preporuka o akreditaciji koje je izdala Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Prethodno, kako je to i propisano Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, Agencija je za navedene visokoškolske ustanove provela postupak ocjenjivanja usklađenosti rješenja o akreditaciji sa minimalnim standardima iz područja visokog obrazovanja i kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova. Nakon što je Agencija utvrdila usklađenosti rješenja o akreditaciji izvršen je upis u Državni registar. Rok važenja akreditacije za navedene ustanove je pet godina.

Akreditacija je potvrda standarda kvaliteta rada visokoškolske ustanove u skladu sa Kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini i Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Državni registar predstavlja službenu evidenciju o akreditiranim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini čije vođenje je prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u isključivoj nadležnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta. U Registru je trenutno upisano osam akreditovanih visokoškolskih ustanova.

Osim navedene tri nove akreditovane visokoškolske ustanove, prethodno u Registar su upisani Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Visoka škola „Banja Luka College“ iNezavisni univerzitet Banja Luka, saopšteno je iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Listu akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH možete pogledati ovdje.

(STUDOMAT.ba)