Studenti Pravnog fakulteta iz Zenice državni prvaci u europskim ljudskim pravima

Pod upravom neovisne ekspertske organizacije Civil Rights Defenders, na mostarskom Kantonalnom sudu je od 4. do 6. jula 2014. godine održano kvalifikatorno takmičenje za studente pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini u oblasti europskih ljudskih prava, odnosno simulaciji suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.


Pod upravom neovisne ekspertske organizacije Civil Rights Defenders, na mostarskom Kantonalnom sudu je od 4. do 6. jula 2014. godine održano kvalifikatorno takmičenje za studente pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini u oblasti europskih ljudskih prava, odnosno simulaciji suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Advertisements

Kvalifikacije predstavljaju razvojni turnir „Futura“ za sve fakultetske timove koji žele uzeti učešće na regionalnome takmičenju. „Futura“ je zapravo logičan korak naprijed, nužan zbog sve većeg interesiranja za regionalni projekt na kojem ne može biti više od dvanaest fakultetskih timova. Učesnici ovogodišnjih kvalifikacija bili su Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, Pravni fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Pravni fakultet Univerziteta u Vitezu, te Pravni fakultet Univerziteta u Zenici.

Takmičenje je bilo organizirano kao svojevrsni moot court, koji se sastojao od pismene i usmene faze postupka. Po objavi hipotetičkoga slučaja, studenti kreću u istraživanje i pisanje podneska apelanata, koji se žale na kršenje određenih ljudskih prava i osnovnih sloboda zagarantiranih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 1950. i zastupnika države (respondenata) koji oponiraju apelantima, opravdavajući državu u njezinome miješanju i ograničenju određenih ljudskih prava. Potom slijedi usmena rasprava, na kojoj apelanti s jednog fakulteta i respondenti s drugoga iznose svoju pravnu argumentaciju, odnosno vezuju je s činjenicama hipotetičkoga slučaja pred tročlanim sudskim vijećem, koja su u Mostaru činili ugledni stručnjaci i suci iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovo takmičenje ima takav model organizacije u kojem jedan pravni fakultet čini njegov debatni klub. Pravni fakultet Univerziteta u Zenici ovogodišnji je pobjednik kvalifikacija i bio je predstavljen kroz debatni klub Gorgija, koji je utemeljen na inicijativu doc. dr. sc. Spahije Kozlića, a čiji je predsjednik za ovo takmičenje bio doc. dr. sc. Nezir Pivić. Akademski trener, koji je pripremao i na takmičenje vodio naš tim, bio je mr. sc. Enis Omerović. Svaki fakultetski tim čini šest studenata i dva zamjenska člana. Predstavnici Pravnoga fakulteta iz Zenice na strani apelanata bili su: Lejla Zilić (IV), Amina Pivić (III), Admir Hasić (III) i zamjenski član Adi Delić (III), dok su na strani zastupnika države bili: Demirel Delić (IV), Vedran Bijelić (IV), Adnan Husić (III) i rezervni član Elbisa Halvadžić (III). Od ukupno šest mečeva, studenti Pravnog fakulteta iz Zenice pobijedili su u pet, dok su šesti izgubili s minimalnom razlikom od jednog boda. Ovim svojim plasmanom, stekli su pravo učešća na Regionalnome moot court takmičenju, koje se održava u aprilu 2015. u Crnoj Gori.

Advertisements

Moot court je izvrsna prilika da se takmičar razvije i uobliči u odličnoga pravnika, da poveća sigurnost i samopouzdanje studenta, posebno kod javnih nastupa, da osnaži karakter jednog mladog čovjeka. S druge strane, ovakve vannastavne aktivnosti donose nužno produbljivanje znanja, učenje govorništvu u sudnici, učenje vođenja “intelektualnoga dvoboja” na vrlo visokoj razini. Povrh svega, ovo takmičenje znači odlično životno iskustvo, jedno lijepo druženje, upoznavanje s kolegama s drugih fakulteta, kao i sa sucima i stručnjacima iz oblasti europskih ljudskih prava iz cijele regije.

Civil Rights Defenders (bivši Švedski Helsinški komitet za ljudska prava), pod čijom upravom se održalo ovo takmičenje, ima za svoj osnovni cilj odbranu ljudskih prava – a naročito građanskih i političkih, te da podržava i osnažuje ugrožene branitelje ljudskih prava.

(STUDOMAT.ba)