Goethe-Institut BiH: Otvorenje izložbe Geniale Dilletanten u Historijskom muzeju BiH

Goethe-Institut Bosne i Hercegovine i Historijski muzej Bosne i Hercegovine pozivaju sve zainteresovane na otvorenje izložbe Geniale Dilletanten. Ulaz je slobodan!


Goethe Institut BiH Otvorenje izložbe Geniale Dilletanten u Historijskom muzeju BiH cover

Izložba Geniale Dilletanten – Supkultura u Njemačkoj u 1980-im godinama, uz prisustvo kustosice Mathilde Weh i koktel, održat će se 08.09.2016. godine od 20.00h, dok će se od 21.00h održati i live koncerta kultnog benda SCH.

Advertisements

Trajanje izložbe 08.09. do 06.10.2016 u Historijskom muzeju BiH. Ulaz je slobodan!

O izložbi:

Na početku 1980-ih godina u Njemačkoj svojim glasnim protestom i ciljanom provokacijom međunarodnu pažnju i priznanje stekla je alternativna umjetnička scena. Njeni akteri nisu se oslanjali na virtuozno umijeće, umjesto toga težili su ostvarivanju samoorganizacije u smislu „uradi sam“ ideje. Želju za radikalnim prekidom potkrijepili su osnivanjem vlastite muzičke izdavačke kuće, časopisa, galerija i klubova, te nezavisnim produciranjem ploča i kaseta. Naročito na likovnim akademijama razvila se dinamika obilježena eksperimentiranjem koje prožima različite žanrove. Tako se 1981. godine u berlinskom Tempodromu održava festival čiji namjerno pogrešno napisan naziv postaje sinonim za ovu njemačku supkulturu s početka 1980-ih godina: „Geniale Dilletanten“.

Izložba predstavlja glavne protagoniste i sastajališta umjetničkih scena u različitim gradovima Zapadne i Istočne Njemačke iz kojih su dolazili impulsi koji su pokretali cijeli razvoj. U središtu su bendovi, te umjetnici, filmadžije i dizajneri iz ranih 1980-ih godina. Izložba „Genijalni diletanti“ pruža uvid u raznolike veze između aktera i priča o tome kako su istovremene tendencije u umjetnosti, filmu, modi i dizajnu utjecale jedne na druge.

Ideja i koncept izložbe: Mathilde Weh, Leonhard Emmerling, Goethe-Institut

Advertisements

Kustosica: Mathilde Weh

SCH predstavlja jedno od najznačajnijih imena u oblasti alternativnog, avangardnog, rock stvaralaštva na tlu bivše Jugoslavije.

Ovo je ujedno i prvi live nastup SCH u Sarajevu od 2012. a pored članova benda nastupiti će i nekoliko gostiju.

goethe-institut-bih-otvorenje-izlozbe-geniale-dilletanten-u-historijskom-muzeju-bih

(STUDOMAT.ba)