GIKIL i Tehnološki fakultet Tuzla potpisali sporazum o saradnji: Privreda i nauka moraju raditi zajedno

Povezivanje privrede i nauke, praktična obuka studenata, edukacija, te razmjena iskustava u pronalaženju efikasnih industrijsko-proizvodnih rješenja, glavni su ciljevi obnovljene saradnje između Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.


Potpisivanje ugovora 2

Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti edukativnih, istraživačkih i naučnih djelatnosti, koji je potpisan u prostorijama fakulteta, omogućit će realizaciju projekata korisnih za širu društvenu zajednicu, ali i stručno usavršavanje budućeg kadra neophodnog specifičnoj industriji kao što je GIKIL.

Advertisements

– Izuzetno cijenimo što je GIKIL prepoznao naš fakultet kao fakultet koji privredi može ponuditi dosta i obratno. Mnogi naši bivši studenti sada su zaposleni u GIKIL-u na veoma odgovornim pozicijama, a danas smo uspjeli dijelom i pokrenuti temu šta je ono što privreda i praksa mogu ponuditi našem nastavnom planu i programu, te kako naš fakultet može s aspekta naučno-istraživačkog rada doprinijeti ovoj industrijskoj grani. Zahvalna sam na iskazanoj spremnosti za bližu, ali i širu kooperaciju koja nam je svima izuzetno korisna i čiji će se benefiti i rezultati, sigurna sam, vidjeti jako brzo, istakla je prof.dr Vahida Selimbašić, dekanica Tehnološkog fakulteta.

Da privreda i nauka moraju raditi zajedno, potvrdili su i predstavnici lukavačkog giganta ističući da je GIKIL uvijek bila društveno odgovorna kompanija, uprkos finansijskim ograničenjima.

Advertisements

– Hemijska industrija, kao jedan od nosilaca razvoja, oduvijek je bila veoma važna za ovu regiju, zbog čega i naša kompanija spremno odgovara na svaki koristan poziv i prijedlog. Zdrava saradnja između privrednih subjekata i akademske zajednice važna je ne samo za praktičnu edukaciju studenata, nego i za realizaciju budućih projekata i to upravo crpljenjem i stavljanjem korisnih ideja u praksu, a koje mogu nastati upravo ovakvom saradnjom. Naše fabrike i proizvodni pogoni neiscrpan su izvor mogućnosti, te mi je posebno drago što saradnju koju smo imali i ranije proširujemo i na ovaj način, kazao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i profesori Tehnološkog fakulteta, dr.sc. Ivan Petric i dr.sc. Abdel Đozić, prodekan za naučno-istraživački rad, te Irina Dugonjić, direktorica Ljudskih resursa i administracije u GIKIL-u.

(STUDOMAT.ba)