Genijalac na birou: Harun Hindija želi nauku primijeniti u realnom životu i pomoći razvoju BiH

Harun Hindija je akademske 2014/2015. godine bio među pet najboljih studenata koji su s prosjekom 10 diplomirali na Univerzitetu u Sarajevu. Dvije godine kasnije ništa se značajno nije promijenilo, osim što je Harun postao magistar, njegov projsek ocjena je i dalje 10 i ponovo među najboljim studentima.


Foto: Novi.ba

Harun je i bivši matematički olimpijac BiH i dobitnik brojnih medalja. Danas je vanjski saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i mentor olimpijcima, a njegova najveća želja je da nauku primjeni u stvarnom životu i da to uradi u Bosni i Hercegovini.

Advertisements

Uprkos svemu, morao se prijaviti na biro za zapošljavanje da bi ga na matičnom fakultetu mogli zaposliti kao asistenta, piše Klix.ba.

– Trenutno sam posvećen dvjema stvarima. Prvo, želio bih da nauku uspijem primijeniti u realnom životu. Drugo, uživam u prenošenju znanja mlađim generacijama i radu s njima. Na Prirodno-matematičkom fakultetu predajem predmet Strukture podataka i algoritmi, a predajem i u Školi matematike Udruženja matematičara Kantona Sarajevo nadarenim učenicima. Na fakultetu žele da zaposle još asistenata, ali zbog krize to su u mogućnosti da urade samo ako je neko na birou, pa sam se ja prije manje od mjesec dana prijavio na biro, kaže Harun.

Osim toga, u jednoj domaćoj kompaniji povremeno je angažovan na projektu optimizacije transporta.

– Kreiramo algoritam koji će transportnim firmama odrediti raspored usluživanja kupaca koji će zadovoljiti sve njihove uslove uz najmanji mogući trošak, navodi Hindija.

I tu njegovoj ljubavi prema matematici nije kraj. Genijalac iz mjesta Buzići kod Visokog ove je godine bio lider bh. ekipe na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Rio de Janeiru gdje su osvojili četiri bronzane medalje i dvije pohvale te zauzeli 44. mjesto među 111 država.

– U posljednje vrijeme ekipa BiH ostvaruje sve bolje i bolje rezultate. Dok sam na takmičenja išao kao takmičar osjećao sam pritisak samo dok ne uradim zadatke, dok kao lider ekipe sve vrijeme predstavljam svoju državu, pa je pritisak veći, iako sam mislio da će biti suprotno. Također, sada me više zanima način na koji matematiku promovišu u ostalim zemljama i generalno stanje u tim državama koje mogu da saznam iz prve ruke, ističe Harun.

Advertisements

Zbog uspjeha na Prirodno-matematičkom fakultetu i na takmičenjima privukao je pažnju brojnih domaćih i stranih kompanija u IT industriji. No, njegova želja je da znanjem doprinese razvoju svoje zemlje.

– Imao sam jednu ponudu iz Londona kada sam bio pri kraju studija. To je bio neki posao u kojem bih primjenjivao matematiku radeći za velike finansijske institucije. Smatram da nešto s primjenom kompjuterske nauke i matematike mogu da radim i u BiH. Volio bih da kompjutersku nauku i matematiku primjenjujem u realnom svijetu, a na našim prostorima to još uvijek nije na dovoljnoj razini, kaže naš sagovornik.

Smatra da je nedostatak zanimljivog posla, najveći razlog zbog kojeg talentovani mladi odlaze iz BiH jer im je, osim profita, važno da rade nešto interesantno, poput primjene nauke u industriji.

Ljubiteljima matematike poručuje da će ima ova nauka postajati zanimljivija što više o njoj budu učili, ali da budu oprezni jer je predavači, nastavnici ili profesori nerijetko pogrešno interpretiraju. Također, ističe da je razumijevanje važnije od dobre ocjene.

– Smatram da prosjek ocjena na fakultetu nije toliko važan jer često ne odražava naučeno znanje. Puno važnije je pokupiti znanje koje kasnije možemo iskoristiti, a to je najlakše uraditi ako zavolite ono što učite. Primijetio sam da studenti koji samo uče za ocjenu na kraju često potroše više vremena nego oni koji žele da razumiju i nauče, zaključuje za Klix.ba.

(Klix.ba)