Gdje studiraju i čime se bave djeca bh. političara: Nakon Beča posao u Centralnoj banci

Uprkos tome što u javnosti na sva usta hvale bosanskohercegovačke visokoškolske ustanove, domaći političari ipak odlučuju svoju djecu školovati na stranim univerzitetima. Za djecu onih koji se opredijele za studiranje u BiH većinom su rezervisana mjesta u državnim institucijama ili drugim agencijama koje funkcionišu pri vladama.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Potomci sva tri člana Predsjedništva BiH studirali su izvan Bosne i Hercegovine, tačnije u Beču, Amsterdamu i Londonu. Riječ je o djeci političara koji na sva usta hvale obrazovni sistem u našoj zemlji koji, prema njihovim riječima, pruža kvalitetno obrazovanje, piše Klix.ba.

Kćerka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i aktuelne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović završila je Likovnu akademija u Sarajevu, tačnije Odsjek za grafički dizajn. Nakon završetka studija Jasmina Izetbegović nastavila je školovanje u Amsterdamu (Holandija) gdje je uspješno privela kraju postdiplomske studije, nakon čega se vratila u BiH.

Pored izetbegovića i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović odlučio je kćerku školovati izvan granica BiH. Tako je Danijela Čović studije završila u Beču (Austrija) nakon čega se vratila u našu zemlju te zaposlila u Centralnoj banci BiH.

Danijela (udato Primorac) nije jedini Čovićev srodnik koji radi u državnom subjektu. Naime, Danijelin suprug Davorin Primorac zaposlen je kao direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA, kćerka Sanja Čović-Krezić obavlja poslove rukovoditeljice sektora za organizacijsko-pravne i opće poslove u Zavodu za zapošljavanje HNK, a njen suprug Mario Krezić zaposlen je u Elektroprivredi HZHB.

Vladimir Ivanić, sin člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, u Londonu je završio studije finansija i bankarstva, a nakon završenog fakulteta ostao je da živi u Velikoj Britaniji. Za razliku od sina, Ivanićeva kćerka Jelena studije je privela kraju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Obrazovanjem na prestižnim svjetskim fakultetima mogu se pohvaliti i djeca predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika. Njegov sin Igor studirao je na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom univerzitetu Bokoni u Milanu, dok je njegova kćerka Gorica fakultet završila na Kipru, piše Klix.ba.

Gorica Dodik-Trišić u jednom periodu obnašala je dužnost šefice kabineta aktuelne premijerke bh. entiteta RS Željke Cvijanović u vrijeme dok je bila ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a. Gorica je nakon toga zajedno s bratom Igorom postala suvlasnica tri firme Green Line zdravstvena ustanova Global Liberty d.o.o. Laktaši za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom, sanitarnom opremom te za uvoz i izvoz Fruit eco.

SNSD-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić sina Aleksandra školovao je na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci. Aleksandar Špirić se u svojim dvadesetim godinama zaposlio u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Srbiji gdje je bio angažovan kao sekretar bosanskohercegovačke diplomatske misije u Beogradu. Po povratku u BiH Špirić mlađi zaposlio se u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

Jovana Špirić, kćerka bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, studirala je pravo u Beču gdje ima stan vrijedan 800.000 KM. Kupovinu stana u austrijskoj prijestolnici istraživalo je Tužilaštvo BiH koje je zaključilo da je stan kupljen po zakonu. Mediji su prenosili kako je Nikola Špirić istražnim organima kazao da je novac koji je iskorišten za kupovinu stana rezultat prodaje knjiga i donacija koje je dobio od prijatelja.

Kćerka i sin predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića fakultete su završili na Univerzitetu u Sarajevu, isto kao i djeca zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića i predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića.

Javnost u BiH pamti skandal vezan za zapošljavanje Novalićeve kćerke Ade u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA). Direktor ove agencije Esad Mahmutović potvrdio je da je kćerku premijera FBiH zaposlio bez konkursa, jer su mu trebale osobe koje trenutni zaposlenici FIA-e, a koji ne rade u interesu agencije, “neće moći izbrisati”. Nakon žestoke reakcije javnosti Ada Novalić dala je otkaz u FIA-i.

Sinovi zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić Dejan i Ognjen školovali su se u Banjoj Luci, a Dejan je nakon studija zaposlen kao pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

Građani Bosne i Hercegovine svjesni su toga da glomazna državna služba služi za zapošljavanje djece i porodica bh. političara. Proteklih godina brojna zaposlenja i imenovanja izazvala su bijes građana BiH, koji nije promijenio ništa. Državna služba i dalje je rezervisana za podobne, a realni sektor za sve ostale građane BiH.

Etničke razlike nisu spriječile domaće političare da se slože kako je najbolje mjesto za zaposlenje njihove djece državna služba, odnosno institucije, agencije ili firme u vlasništvu države ili entiteta. Međutim, porazno je što vlasti poručuju građanima BiH da se pridržavaju reformske agende koja je jasno precizirala da svi nivoi vlasti moraju raditi na smanjenju javne potrošnje.

(STUDOMAT:ba)