Gala koncert povodom obilježavanja 70 godina Univerziteta u Sarajevu

Gala koncert povodom obilježavanja 70 godina Univerziteta u Sarajevu upriličen je u Narodnom pozorištu Sarajevo.


20191219 191040

Večerašnji koncert Muzička akademija poklanja svom univerzitetu u želji da zajednički obilježimo jedan vanredno važan jubilej, a to je 70 godina rada Univerziteta u Sarajevu, istakao je dekan Muzičke akademije prof. dr. Senad Kazić, te naveo da je program pažljivo odabran, prenosi unsa.ba.

Advertisements

– Izabrali smo dva djela dvojice kompozitora iz dvije različite epohe, iz različitih kulturnih miljea, ali bez sumnje djela visokih umjetničkih vrijednosti koja šire poruke humanizma kao vrhunskih civilizacijskih tekovina, naveo je dekan Kazić, te s ponosom istakao da glavninu izvođača na gala koncertu predstavljaju studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu koji su članovi rezidentnih ansambala hora i orkestra Muzičke akademije.

S njima večeras ovdje, potpuno ravnopravno, učestvuju i participiraju i njihovi asistenti i njihovi profesori i naši alumniji i to je zapravo jedna potpuno prirodna sinergija koja ukazuje na specifikum umjetničke edukacije, naveo je dekan Kazić.

Također, podsjetio je da je Muzička akademija osnovana odlukom Narodne Skupštine Republike Bosne i Hercegovine 20. maja 1955. godine i da se taj datum obilježava kao Dan Muzičke akademije.

– Međutim iz tehničkih razloga prvi čas održan na Muzičkoj akademiji bio je 19. decembra 1955. godine upravo, na današnji dan. Taj dan mi zapravo i obilježavamo kao dan naših studenata i alumnija i u istom trenutku participiramo u jubileju Univerziteta, a isto tako obilježavamo ulazak Akademije u 65. godinu, što je također jedan vrijedan jubilej, naveo je dekan Kazić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj izrazio je počastvovanost i zadovoljstvo zbog gala koncerta Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu koji se održava u povodu obilježavanja 70 godina Univerziteta u Sarajevu kao i u povodu nekoliko važnih jubileja koji su bitni za Univerzitet u Sarajevu i širu društvenu zajednicu. Podsjetio je da je na današnji dan 19. 12. 1955. godine prvi put Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu otvorila svoja vrata studentima i počela sa radom.

– 65 godina nastavnog procesa na ovoj akademiji puno govori samo po sebi. Mnogobrojne generacije vrsnih umjetnika, muzikologa, muzičara, nastavnika muzičke teorije i pedagogije kao i univerzitetskih profesora koji su se školovali na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu svjedoci su jedne neponovljive povijesne dionice koja je Bosni i Hercegovini omogućila svjetliji put razvoja umjetnosti i muzičke kulture, naveo je rektor Škrijelj te uputio čestitke svim studentima, profesorima i uposlenicima Muzičke akademije i zahvalio na svemu do sada učinjenom za razvoj nauke i umjetnosti u našoj zemlji.

Rektor Škrijelj je podsjetio na još jednu činjenicu po kojoj je gala koncert značajan, a to je da nagovještava 2020. godinu, godinu u kojoj svijet slavi 250. rođendan Ludviga van Betovena, kompozitora čija slava odolijeva zaboravu vremena i čije kompozicije su zadužile ljudsku civilizaciju da ustraje u ideji dobra i jedinstva, što je zapravo i bio kompozitorov ideološki moto.

Ovom svečanom prigodom rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je uručio dekanu prof. dr. Senadu Kaziću „Zahvalnicu Univerziteta u Sarajevu“ za doprinos Muzičke akademije u kulturno-umjetničkim aktivnostima Univerziteta.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu
Koncertna sezona 2019/2020.

GALA KONCERT
HOR I ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE
UNIVERZITETA U SARAJEVU

SOLIST:
Omer Blentić, klavir

DIRIGENTI:
Alma Aganspahić
Dario Vučić

NA PROGRAMU:

Ramiz Tahiri, „Kameni spavač“, za hor i gudački orkestar (1996)

Recitator: Harun Ćehović
Dirigent: Dario Vučić

Ludwig van Beethoven „Fantazija“ u C-molu, za klavir, hor i orkestar, op. 80, „Koralna“ (1808)

Solist: Omer Blentić, klavir
Dirigentica: Alma Aganspahić

(STUDOMAT.ba)