FZZZ: Program za angažovanje 2.000 nezaposlenih za saniranje šteta

Federalni zavod za zapošljavanje priprema program (FZZZ) kojim bi bilo obuhvaćeno 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih, a koje bi pomogle u saniranju i čišćenju mjesta koja su pogođena poplavama.


FZZZ cover

Federalni zavod za zapošljavanje priprema program (FZZZ)  kojim bi bilo obuhvaćeno 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih, a  koje bi pomogle u saniranju i čišćenju  mjesta koja su pogođena poplavama, saznaje Fena.

Kako navodi Kenan Rešo, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, da bi ovaj program mogao uspješno biti realiziran potrebna je saglasnost Vlade i Parlamenta FBiH koji i daje konačnu saglasnost.

– Sredstva za ovaj program imamo. Program je kreiran kao tromjesečni program sa mogućnošću produžavanja i njim će biti obuhvaćeni svi zainteresirani sa evidencije nezaposlenih, a aplikanti trebaju da budu lokalne samouprave, javna preduzeća, kazao je Rešo.

Prema njegovim riječima, poslodavci će angažovati osobe sa evidencije u skladu sa svojim potrebama, a Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje će operativno realizirati ovaj program i bit će u funkciji sklapanja konkretnih ugovora.

– Na ovaj način želi se dati značajan doprinos rješavanju katastrofalne situacije izazvane poplavama i želimo da ovakav program ponudimo na tri mjeseca, bar u prvoj fazi, a da u skladu s potrebama i razvojem situacije, eventualno do kraja godine, izađemo sa još jednim programom koji bi opet bio okrenut javnom sektoru i lokalnim samoupravama. Cjelokupan projekt je zamišljen kao program javnih radova, ali, ponavljam, tu treba konačna saglasnost Federalnog parlamenta, rekao je Rešo

(Fena/Source.ba)