Francuski biznismen predložio da država proda Mona Lisu kao rješenje za krizu

 Francuski biznismen predložio da država proda Mona Lisu kao rješenje za krizu

Suludost ili genijalnost – pitanje je sad.

Stephane Distinguin, osnivač kompanije Fabernovel, u jednom od svojih intervjua predložio je da Francuska proda sliku Mona Lise za 50 milijardi eura kako bi nadoknadila novac koji je izgubila zbog pandemije koronavirusa.

Distinguin je objasnio kako će gubici biti vrlo osjetni, te kako smatra, država bi trebala rasprodati vrijednu imovinu po najvišoj mogućoj cijeni, prenosi Independent.

– Prodajte ‘porodičnu imovinu’. Tu sliku je lako pomjeriti, lako ju je predati dalje. Imamo mnogo slika. Cijena mora biti suluda kako bi ovakvo nešto funkcionisalo, a procjenjujem da bi se Mona Lisa mogla prodati za 50 milijardi eura. Rečeno mi je da je moja procjena precijenjena, kazao je Distinguin.

Iako je biznismen imao još neke prijedloge za prodaju popularne Mona Lise, još uvijek nisu zabilježene reakcije nadležnih na njegove izjave, no ideja se najvjerojatnije neće uvažiti, jer kako je općepoznato Mona Lisa je neprocjenjiva, a Louvre, kao ni Francuska nisu voljni izgubiti to svjetsko blago.

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?