U skladu sa stalnim nastojanjem da pruži podršku mladima u njihovom napredovanju, kao i da podrži razvoj znanstvenog istraživanja, UniCredit Bank je organizirala posjetu predstavnika Fondacije UniCredit&Universities čiji je cilj bio da se bosanskohercegovačkim studentima promoviraju programi i inicijative ove fondacije.

U skladu sa stalnim nastojanjem da pruži podršku mladima u njihovom napredovanju, kao i da podrži razvoj znanstvenog istraživanja, UniCredit Bank je organizirala posjetu predstavnika Fondacije UniCredit&Universities čiji je cilj bio da se bosanskohercegovačkim studentima promoviraju programi i inicijative ove fondacije.

Fondacija UniCredit &Universities je privatna fondacija koju je Grupa UniCredit osnovala u martu/ožujku 2009. godine. Kroz podršku znanstvenim istraživanjima širom Europe, Fondacija u potpunosti odražava impresivnu geografsku i kulturnu različitost područja na kojima djeluje UniCredit, koji u potpunosti finansira rad Fondacije, te kroz vrijednosti koje joj prenosi također inspirira svakodnevni rad Fondacije. Cilj Fondacije UniCredit &Universities je da podrži najtalentiranije studente i istraživače koji dolaze iz 17 zemalja u kojima djeluje UniCredit kao komercijalna banka.

Predstavnici fondacije UniCredit&Universities, gospođa Annalisa Aleati, direktorica Znanstvenog odbora Fondacije i gospodin Giannantonio De Roni, generalni sekretar Fondacije posjetili su Sarajevo, gdje su se u srijedu, 12.11. sastali sa predstavnicima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dekanom dr. Željkom Šainom, prodekanicom za nastavu i NIR, doc. dr. Jasminom Selimović i direktoricom Ureda za međunarodnu saradnju, dr. Vanjom Kenjić, a nakon toga su održali kratku prezentaciju studentima.

Gospodin Giannantonio de Roni je istakao na sastanku sa dekanom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, gospodinom Željkom Šainom da ova prva posjeta Bosni i Hercegovini ima cilj da potakne saradnju sa bh. akademskom zajednicom i da što više studenata uključi u mrežu Fondacije UniCredit &Universities, te je najavio zanimljive zajedničke projekte u budućnosti uz podršku UniCredit Bank.

Tokom prezentacije studentima, gospođa Annalisa Aleati i gospodin Giannantonio De Roni detaljno su objasnili studentima sve inicijative koje su im na raspolaganju i pozvali ih da apliciraju za one koji ih najviše zanimaju.

Aktivnosti UniCredit&Universities fondacije svrstane su u dvije glavne kategorije: podrška za studije i podrška za istraživački rad. Osim toga, Fondacija finansira druge inicijative u suradnji sa europskim sveučilitima i centralnim bankama.

U okviru podrške za studije, UniCredit&Universities nudi niz stipendija u oblasti ekonomije, bankarstva i financija studentima koji žele završiti master ili doktorske studije na najboljim univerzitetima u inostranstvu. Fondacija je također proširila svoje inicijative i na studente dodiplomskog studija, nudeći im programe međunarodne studijske razmjene i stipendije za tromjesečnu praksu u inozemstvu u bilo kojem pravnom licu UniCredita u odabranim zemljama.

U okviru podrške za istraživački rad, Fondacija UniCredit&Universities nudi stipendije za istraživanja i nagrade za najbolje postdoktorske istraživačke radove u oblasti ekonomije, bankarstva i finansija, navodi se u saopštenju iz Fondacije.

– UniCredit Bank je organizirala posjetu Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu kako bi našim mladim talentima predstavila vrlo atraktivne inicijative koje nudi Fondacija UniCredit&Universities i potakla ih da se prijave za stipendije, jer je ulaganje u znanje sigurno najvrednija investicija, kako za njih individualno, tako i za razvoj Bosne i Hercegovine. Ovo je tek početak aktivnosti Fondacije u Bosni i Hercegovini. Ponosni smo što smo dio Grupe UniCredit koja u okviru svog društveno odgovornog djelovanja, posebnu pažnju posvećuje investiciji u obrazovanje i akademsku zajednicu. Nadamo se da će u narednom periodu Fondacija UniCredit&Universities imati i stipendiste iz naše zemlje, što će biti značajna referenca našim mladim talentima, a istovremeno će biti doprinos promociji znanja i sposobnosti naših talenata, izjavila je ovim povodom direktorica Marketinga i komunikacija UniCredit Bank, gospođa Selma Riđanović – Kenović.

Više informacija o inicijativama Fondacije UniCredit&Universities može se dobiti na zvaničnoj web stranici, te na Facebook stranici Fondacije.

(STUDOMAT.ba)