Fondacija “Izvor nade”: Konkurs za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2018/19.

Konkurs za dodjelu stipendija u akademskoj 2018/19. godini za koje finansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor nade” Sarajevo


fondacija izvor nade sarajevo

Član 1.

Upravni odbor Fondacije “Izvor nade” Sarajevo na osnovu člana 9. i člana 12. Statuta Fondacije (broj: 03-051-245/10 od 07.11.2017. godine) donosi Odluku o dodjeli stipendija budućim studentima/studenticama u akademskoj 2018/19. godini i to:

150 stipendija za studente svih godina studija (od 1. do 5. godine studija).

Član 2.

Stipendije se dodjeljuju za akademsku  2018/19. godinu, počevši od 1. oktobra 2018. do 30. jula 2019. godine.

Stipendija se ogleda u subvencioniranju svih ili dijela troškova smještaja i ishrane u nekom od smještajnih kapaciteta u vlasništvu Fondacije “Izvor nade”. Svi smještajni kapaciteti se nalaze u Sarajevu, te mogućnost stipendiranja je otvorena SAMO za studente koji studiraju na nekom od fakulteta u Sarajevu.

Član 3.

Oblik stipendiranja

Cijena smještaja i ishrane u smještajnim kapacitetima Fondacije iznosi 250 KM mjesečno. Studenti, na osnovu kriterija propisanim konkursom, mogu da ostvare jednu od mogućnosti:

a) besplatan smještaj i ishranu u potpunosti,

b) djelimičan popust na cijenu smještaja i ishrane i

c) pravo na smještaj i ishranu, ali sami snose ukupnu cijenu troškova.

Član 4.

Iznosi stipendija

a) Učenici generacije, ponosi generacije, superodlikaši 5,0 (ukoliko upisuju prvu godinu studija) kao i studenti generacije i uspješni studenti iznad prosjeka 9,5 (ukoliko upisuju drugu ili stariju godinu studija) – imaju mogućnost ostvarivanja stipendije – popusta od 50% od ukupne cijene smještaja i ishrane. Iznos popusta može biti i povećan uz ispunjenje dodatnih kriterija.

b) Učenici sa prosjekom ocjena od 4,0 i veći (ukoliko upisuju prvu godinu studija) kao i studenti sa prosjekom 7,5 i veći (ukoliko upisuju drugu ili stariju godinu studija) ostvaruju iznos stipendije shodno ispunjenju kriterija.

c) Studenti koji su stipendisti Fondacije godinu ili duže, imaju priliku, uz ispoštovane dogovore iz prošlogodišnjeg ugovora, da produže istu stipendiju ili apliciraju za veću.

d) Učenici ili studenti koji ne ispunjavaju navedene kriterije i nemaju finansijskih poteškoća, a žele smještaj u Fondaciji, mogu aplicirati za isti i snositi troškove za sebe u potpunosti.

Član 5.

Opći kriteriji i uvjeti

a) Uspjeh tokom srednjoškolskog obrazovanja(prosjek iznad 4,0 za I,II,III,IV razred) ili za vrijeme studija (prosjek iznad 7,5).

b) Primjerno vladanje i lijepo ponašanje

c) Dodatni uspjeh, postignuće ili ostvarenje u bilo kojem polju,

d) Intervju/razgovor u Fondaciji uz prisustvo jednog roditelja/staratelja,

e) Socioekonomski status i

d) Odabir oblika povremenog volontiranja u Fondaciji.

Član 6.

Način prijave

a) Pravo prijave na Konkurs imaju svi učenici završnih razreda srednjih škola i studenti od 2. do 5. godine studija.

b) Prijave se vrše putem online aplikacije.

Sve dodatne informacije u vezi s načinom prijave na Konkurs dostupne su putem e-mail adrese stipendija@izvornade.com. Nepotpune aplikacije neće biti razmatrane.

c) Na e-mail adresu ili broj telefona koji se navede u aplikaciji se dobija odgovor i ponuda termina za zakazivanje intervjua.

d) Nakon završetka aplikacija i intervjua, vrši se rangiranje kandidata i odabire planirani broj. Rezultati će biti poznati u julu 2018. (do 20.7). Svi kandidati će lično biti obaviješteni o rezultatima.

Član 7.

Rok za prijavu

a) Konkurs stupa na snagu danom objave.

b) Posljednji dan za prijavu je 16. juli 2018. godine.

DODATNO:

a) U slučaju da se ne popune mjesta u prvom roku kokursa, bit će objavljen novi rok,

b) O dokumentima koji se predaju nakon aplikacije ćete biti obaviješteni putem e-maila.

Direktor Fondacije

Tarik Agetović

Konkurs je objavljen 9. maja 2018. godine na web stranici Fondacije “Izvor  nade”.

(STUDOMAT.ba)