Foča: Promovisano 88 diplomaca i pet mastera Medicinskog fakulteta

Diplome je dobilo 45 doktora medicine, sedam doktora stomatologije, 20 diplomiranih medicinara zdravstvene njege, 16 diplomiranih studenata specijalne edukacije i rehabilitacije...


STUDENTI foca
Foto: SRNA

Na svečanosti u Gradskom pozorištu u Foči danas su uručene diplome za 88 diplomaca i pet mastera Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji su zvanja o završenom školovanju stekli u prethodnoj akademskoj godini.

U godini kada ovaj fakultet slavi 30 godina postojanja diplome je dobilo 45 doktora medicine, sedam doktora stomatologije, 20 diplomiranih medicinara zdravstvene njege, 16 diplomiranih studenata specijalne edukacije i rehabilitacije i pet mastera specijalne edukacije i rehabilitacije, prenosi RTRS.

Novopečeni ljekari položili su Hipokratovu zakletvu, a na svečanosti su uručene i nagrade, po odsjecima, diplomcima koji su tokom školovanja imali najbolji prosjek ocjena.

Sava Milojević iz Bileće, koji je na odsjeku medicine najbolji diplomac, već je počeo da radi u trebinjskoj Bolnici na Odjeljenju interne medicine, kao specijalizant kardiologije.

– Diploma svakako ne znači kraj učenja, planiram da upišem doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Foči, upisao sam specijalizaciju iz kardiologije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, tako da ću uporedo ići i na jedan i na drugi univerzitet. Nadam se maksimalnom usavršavanju, uz kodekse, kako medicinske i savremene, tako i tracionalne i hilandarske, da ostanem vjeran svojim pacijentima uz jedinu nagradu da me ne zaborave u svojim molitvama, rekao je Milojević.

Ana Marija Tatić iz Srpca, nabolja na Odsjeku specijalne edukacije i rehabilitacije, rekla je da joj je studiranje u Foči odlična osnova za dalji razvoj karijere.

– Specijalna edukacija predstavlja jednu od najmlađih grana u medicini i samim tim otvara vrata i širok spektar daljeg istraživanja i napredovanja u radu. Na tragu sam zaposlenja, ponude imam, nadam se i saradnji sa Fakultetom. Ali, ja sam mlada majka, pa dok prvo to obavimo, rekla je Tatićeva.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je da ovogodišnja promocija diplomaca ima posebnu težinu jer je ovo godina velikog jubileja ove ustanove, te da su RS, ali i FBiH i zemlje u okruženju, odakle dolaze njihovi studenti, danas dobili mnogo dobrih stručnjaka.

– Ono što smo im prenijeli kao poruku jeste da prvo budu dobri ljudi, budu humani, da poštuju osnovna načela etičnosti i da se prema svim ljudima ponašaju isto. Nadam se da smo im usadili dovoljno znanja i vještina da kroz svoj rad pomažu čovječanstvu i na pravi način promovišu ovaj fakultet, rekao je Bokonjić.

Bokonjić je napomenuo da su diplome Medicinskog fakulteta iz Foče veoma cijenjene i svuda prihvaćene, te da njihovi studenti rade širom svijeta.

– Sljedeće godine krenućemo u dodatni iskorak. Uz podršku Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske sa Mađarskom nacionalnom agencijom za osiguranje kvaliteta ići ćemo u proces međunarodne akreditacije, što će nam dodatno biti bitno za buduća priznavanja i laganiji proces ekvivalencije naših diploma u inostranstvu, rekao je Bokonjić.

Od 17 fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Medicinski fakultet u Foči je najbrojniji i na njemu trenutno studira 1.915 studenata, od kojih je više od 300 koji studiraju medicinu i stomatologiju na engleskom jeziku.

Studenti dolaze iz svih zemalja bivše Јugoslavije, te iz više od 20 zemalja Evrope i svijeta.

Školovanje na ovom fakultetu u tri decenije postojanja uspješno su završila 1.723, od 5.511 upisanih studenata. Na Fakultetu je zaposleno 230 nastavnika i saradnika.