Filozofski fakultet nastavlja sa modernizacijom: Otvorena inovativna učionica

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru (SUM) otvorio je u srijedu računalnu učionicu kojom se nastavlja s modernizacijom tog univerziteta.


sum
Foto: FENA

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru (SUM) otvorio je nedavno računalnu učionicu kojom se nastavlja s modernizacijom tog univerziteta. Na otvaranju spomenute učionice obratio se rektor SUM-a Zoran Tomić koji je naglasio kako ga raduju modernizacija i nove mogućnosti koje se otvaraju studentima.

– ‘Nakon što smo otvorili ‘Smart Kiosk’, u sklopu našeg projekta ‘Smart Campus’, danas je ovo novi iskorak… Ova je učionica opremljena u sinergiji svih nas, a posebno zahvaljujući Marku Laci, osnivaču i izvršnom direktoru tvrtke ‘IT Odjel’ iz Mostara, poručio je rektor.

Dalje je istaknuo kako je cilj da Sveučilište bude što konkurentnije i što bolje.

 – Sanjamo opremljeno Sveučilište koje će donijeti konkurentsko znanje unutar EU. U Izraelu smo potpisali dva sporazuma, a na oba je opet pripomogao Marko. Rekli su nam da imamo sjajne studente koji su konkurentni, a da oni imaju neke druge vrijednosti. Idemo sarađivati na tome da obrazujemo studente koji će raditi npr. za tvrtke iz Silicijske doline, a živjeti ovdje. I to se može, i to je naš cilj, kazao je Tomić.

Naglasio je kako je obaveza da se studentima omogući perspektiva, koju onda oni trebaju iskoristiti.

– Status quo nije poželjan, stalno se moramo mijenjati jer samo na taj način možemo biti konkurentni. Pouzdani su podaci koji govore o tome da je u ovome dijelu Europe svake godine sve manje studenata. Nažalost, za to još nema rješenja jer je mladih ljudi sve manje. Mi moramo raditi na kvaliteti s onim brojem studenata koje imamo, naveo je rektor mostarskog sveučilišta.

Pritom je napomenuo kako u SAD-u ima prestižnih sveučilišta koja imaju manje studenata od SUM-a, no da postižu vrhunske rezultate.

– Idemo se zajedno okrenuti prema kvaliteti studenata koje obrazujemo jer pet studenata može napraviti znanstvenu revoluciju u svijetu. Moja poruka je: ‘Može se’! Može se iz Mostara i SUM-a biti prvi na svijetu. Nemojte nikada imati kompleks niže vrijednosti jer će vas to zaustaviti u vašem razvoju i mogućnostima, zaključio je Tomić.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a Ivica Musić ustvrdio je kako će računalna učionica pomoći studentima u usavršavanju.

– Ova učionica je doista izvrstan rezultat, koja će našim studentima i studentima drugih fakulteta omogućiti veću perspektivu. Nije ovo samo projekt FFMO-a nego Sveučilišta u cjelini, ocijenio je dekan FFMO-a. Ove godine, dodao je, – obilježavamo 10 godina postojanja studija Informacijskih znanosti, a dosadašnja oprema je zastarjela pa smo morali tražiti kanale da dobijemo moderniju opremu kako bi naši studenti imali solidne mehanizme za izvršavanje i provođenje nastave.

Osnivač i izvršni direktor tvrtke “IT Odjel” Marko Laco kazao je kako su oni mlada i perspektivna tvrtka te da mu je zadovoljstvo pomoći mostarskom sveučilištu.

Osim opremljene financijske učionice, SUM je od njegove tvrtke dobio i uređaj za proširenu stvarnost, Microsoft HoloLens. Po riječima izvršnog direktora, to je visokotehnološki uređaj, koji je dugo godina bio skrivan od javnosti, a sada ima i komercijalne varijante. Uređaj služi za proširenu realnost kojom se omogućava i obogaćuje fizičko iskustvo jednim proširenim iskustvom u digitalnom svijetu.

– S jednim ovakvim uređajem možete imati digitalnu kopiju, npr. bilo kakvog motora, gdje se problem može detektirati i riješiti na fizičkom motoru koji nije tu, čak i bez alata. Moguće je da sutra budemo imali i prototipe koji će biti proizvodi mostarskog sveučilišta pa je bitno odnekuda krenuti. Najbitnije je da imamo poligon i sredstva, smatra Laco.