Film studenta Akademije scenskih umjetnosti Alena Šimića nagrađen na Festivalu LIFFE

 Film studenta Akademije scenskih umjetnosti Alena Šimića nagrađen na Festivalu LIFFE

Student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu s ponosom je ponio još jednu nagradu za režiju svog filma “B4”. Ovo je samo još jedan u nizu uspješnih filmova studenata ove Akademije.

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada završeno je 13. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE. Festival je održan od 25. do 29. septembra na više lokacija u Leskovcu i online, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

U okviru 13. festivalskog izdanja prikazan je 41 film u četiri kategorije, od kojih tri takmičarske i jedna revijalna, a Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu učestvovala je u programu sa čak tri studentska filma: „B4“ Alena Šimića, „Moj tata klovn“ Sare Ristić i „Plehan“ Luke Vlaha.

Nagrada “Radomir Bajo Šaranović” za najboljeg mladog redatelja otišla je u ruke Alenu Šimiću za režiju filma “B4”. Film „B4“ premijerno je prikazan na Sarajevo film festivalu gdje je osvojio nagradu za najbolji studentski film u bh. filmskoj selekciji. Film je nastao kao master-rad studenta Alena Šimića na Odsjeku za režiju.

Studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu nastavljaju uspješno prikazivati svoje filmove koji su nastali u sklopu nastavnog procesa na Akademiji. Tako će se na BHFF New York od 28. do 31. oktobra 2020. prikazati studentski film „Snorty“ u režiji Alena Šimića, a na Balkan panorama film festivalu od 15. do 21. oktobra bit će prikazan film „Scars“ Almira Zoletića.

Ajla B.

Ajla B.

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".

Možda te i ovo zanima?