Fatima Mušić: Prva pilotkinja iz Bosne i Hercegovine

Prema podacima Aerokluba Sarajevo, prva pilotkinja u BiH bila je Fatima Mušić-Manojlović. Završila je obuku na avionu Trojka u Prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo.


pilots

11. septembra 1950. godine dobila je svjedočanstvo o uspješno završenoj obuci. Obuku je započela u maju 1950. godine. Počela je samostalno letjeti u augustu i uspješno je okončala školu nakon 95 letova, od čega je 15 bilo samostalnih, prenosi sarajke.com.

U većini svjetskih kompanija, piloti su muškog spola. Žene se rijetko odlučuju završiti obuku za pilota, a i ako završe, riječ je o jedrilicama i malim privatnim avionima. U BiH je kroz historiju bilo nekoliko pilotkinja, dok su se druge odlučivale na padobranstvo. U većini svjetskih kompanija piloti su muškog spola.

Zlata Hadžiabdić također je bila pilotkinja. O njoj je napravljen i novinski članak 1961. godine gdje je uslikana kako ulazi u avion “Vaja”. Imala je 240 sati letenja na jedrilicama, a bavila se i padobranstvom, te je zabilježila 84 skoka. Danas živi u Kanadi.

Milena Blagojević danas živi u Kanadi. Završila je obuku u Novom Travniku 1963. godine za jedrilicu. Tada je bila jedina žena od 22 učenika. Prva je počela letjeti samostalno.

Miranda Čičak završila je obuku za jedrilicu 1980. godine. Pohađala je Drugu gimnaziju u Sarajevu.

Vojka Marić je obuku završila 1960-ih godina. Ines Martinović prvi put je sama poletjela 1980. godine.

Prema podacima Direkcije za civilno zrakoplovstvo, u BiH trenutno samo jedna osoba ženskog spola posjeduje dozvolu sportskog pilota aviona, a živi u Sloveniji.

(STUDOMAT.ba)