Fakultet nabavio 900 laptopa za studente koji kod kuće nemaju računar

Tokom prvog lockdowna, na Univerzitetu u Bradfordu primijetili su da pristup internetu i online platformama predstavlja problem velikom broju studenata. Sada je sve to prošlost nakon nabavke 900 laptopa koje će ustupiti studentima na korištenje.


Cropped Students Laptop Studying Concept

Nakon prvog zaključavanja u martu prošle godine, univerziteti diljem svijeta suočili su se s teškim odlukama prelaska na online nastavu, ali i organiziranja iste na način da odgovara svim studentima. Osim toga, postavilo se i pitanje opremljenosti studenata da uče na daljinu.

Advertisements

Na Univerzitetu u Bradfordu reagovali su brzo, ponudivši studentima diljem okolnih gradova 80 laptopa koje su mogli koristiti za praćenje online nastave, u nedostatku računala kod kuće. No, zaposlenici Univerziteta znali su da će dugi period učenja na daljinu teško pogoditi one studente koji nisu imali adekvatnu tehnologiju za praćenje predavanja online, piše theguardian.com.

Pisali završne radove na mobitelima

Čak 55% studenata ovog Univerziteta dolazi iz niže socioekonomske skupine, definirane godišnjim primanjima manjima od 20 hiljada funti godišnje. Prije “lockdowna”, svi su studenti na kampusu imali na raspolaganju 400 računara, a bilo je moguće i kratkoročno posuditi laptop iz biblioteke. Nakon zatvaranja kampusa, direktorica IT službe na kampusu, Juliette Atkinson, shvatila je da je potrebno što prije reagirati.

Prošlog smo proljeća slušali priče o studentima koji završne radove pišu na mobitelima jer nisu imali pristup računalu. Znali smo da moramo napraviti nešto konkretno kako bi početak iduće akademske godine protekao ugodnije, prisjetila se.

Planirali su napraviti četiri nove mreže diljem kampusa pomoću kojih bi se studenti mogli ulogirati u sistem univerziteta kako bi mogli istraživati, pisati eseje i pratiti online predavanja, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Iako je ovaj dio projekta odrađen rekordnom brzinom, IT tim je shvatio da će studentima koji nemaju laptopa slabo koristiti ove mreže. Zbog toga su bibliotekarski fundus laptopa stavili na raspolaganje studentima kod kuće, na duži period. Znali su da ovo neće biti dovoljno kad počne nova akademska godina. Zbog toga je Atkinson sa Univerzitetom osigurala dovoljno sredstava za kupovinu 900 laptopa od firme Lenovo, koja je i inače njihov dobavljač. No, iako je bilo jednostavno naručiti računare, put do realizacije ove narudžbe nije tekao glatko.

student laptop 1617819107

Jedno računalo otputovali i u Portugal

Imali smo veliki problem prošlog proljeća i ljeta sa dostavom zbog COVID restrikcija, ali i listom prioriteta koja je nalagala da se svi resursi usmjere na borbu protiv pandemije. Ali ne mogu vam opisati osjećaj olakšanja kad smo preuzeli 900 laptopa prije početka akademske godine, govori.

Advertisements

Računari podešavaju IT stručnjaci tako da studenti mogu pristupiti univerzitetskim mrežama od svoje kuće, bez dodatnih podešavanja. Prvih 300 laptopa podijelili su studentima u jesenskom/zimskom semestru ove akademske godine, s tim da je jedan računar čak otputovao studentu u Portugal koji se zbog “zaključavanja” nije mogao vratiti u Veliku Britaniju. Trenutno distribuiraju sljedećih 300 računara, a posljednjih 300 očekuju podijeliti među studentima prije kraja ove akademske godine.

Kad laptop odlučuje hoćeš li diplomirati ili odustati

Studenti su odlično reagovali na projekat. Nakon ankete, čak je 89% njih odgovorilo da je ova akcija bila od presudne važnosti za nastavak njihovog studija. Brucošica zdravstvenih studija Jodie Metcalf, jedna je od onih studenata kojima je ovaj posuđeni laptop odlučio o nastavku školovanja jer bi bez toga bila prisiljena odustati od studija.

Kad je COVID-19 ‘udario’, predavanja i seminari su otkazani,a zamijenila su ih online predavanja. Jednostavno nisam mogla pratiti predavanja pomoću svog mobilnog telefona, a kamoli pisati i predavati svoju zadaću. Zaista sam se borila. Bez računara ne bih mogla nastaviti svoju praksu. Projekt Univerziteta pomogao mi je riješiti se stresa, a laptop mi je od neprocjenjive važnosti, dodaje.

Program se pokazao posebno korisnim studentima koji su morali napisati svoje završne radove kako bi diplomirali, poput Michelle Ratcliffe.

Imala sam ograničen, a nekada i nikakv pristup računaru, a nisam mogla doći na fakultet zbog covida. Bilo je frustrirajuće jer nisam mogla napredovati u pisanju završnog rada. Laptop koji sam dobila je genijalan i omogućio mi je da završim svoju tezu, zaključuje apsolventica.

Laptope će studenti vratiti nakon završetka studija kako bi i drugi mogli koristiti ovaj resurs. Na Univerzitetu razmišljaju imaju li dovoljno sredstava da nabave još lapotpa prije oktobarskog priljeva novih studenata.

Nasljeđe projekta nastavit će se i nakon ovog teškog perioda lockdowna. Nova infrastruktura nadalje će moći bolje i kompetentnije potpomagati studentima koji se školuju online i iako se, kao i svi, planiraju vratiti na kontaktnu nastavu čim to prilike dozvole, budući studenti imat će bolju i napredniju infrastrukturu koja će ih bolje poduprijeti u segmentu tehnologije koju koriste prilikom stjecanja diplome.