Evropski parlament mladih u BiH: Završen Regionalni forum Sarajevo 2017

U periodu između 24. i 26. februara 2017. godine u Sarajevu je održan četrnaesti po redu Regionalni forum Evropskog parlamenta mladih u Bosni i Hercegovini.


EYP BiH
EYP BiH

Regionalni forum predstavlja trodnevnu simulaciju rada Evropskog parlamenta te za cilj ima podsticanje kulture dijaloga kao i osjećaja odgovornosti kako za društvo na lokalnom, tako i na Evropskom nivou.

Ceremonija otvaranja projekta održana je u prostorijama Networks-a gdje su učesnici imali priliku da se međusobno bolje upoznaju te pripreme za timski rad, kroz različite teambuilding aktivnosti koje su održane prvog dana foruma. Narednog dana, delegati su se posvetili radu u komitetima u prostorijama Druge gimnazije, kako bi ponudili svoja rješenja i viđenja aktuelnih problema u BiH. Posljednjeg dana foruma održana je Generalna skupština u Općini Centar Sarajevo gdje su delegati dobili priliku da predstave svoje rezolucije te da razmjene svoja viđenja kroz diskusiju i debatu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Simulirajući rad Evropskog Parlamenta, predsjednica foruma Avnik Melikian zajedno sa timom zvaničnika je uspjela podstaći učesnike raspoređene po komitetima na otvorenu debatu o aktuelnim socijalnim, ekonomskim i političkim problemima. Delegati su se bavili različitim temama kao što su: ovlasti BiH te Evropske unije (EU) nad zaštitom građana od navođenja na (ne)željenu eutanaziju, mehanizmi borbe protiv korupcije u zdravstvu, vrijednosti reproduktivnog zdravlja žena u odnosu na pravo na selektivni abortus, energetska zavisnost Evropske unije od Rusije, rast islamofobije u zemljama članicama kao i o mogućim načinima da se budžet EU poveća.

Aktivnim učešćem na Regionalnom forumu Sarajevo 2017 učesnici su usavršili svoje kritičkog razmišljanje, vještine javnog govora i naučili nešto više o timskog radu. Kao i do sada, najbolji delegati su dobili direktan plasman na Nacionalnu sesiju koja će se održati na proljeće 2017. godine. Ovo je drugi Regionalni forum održan ove godine, pored prethodno održanog foruma u Zenici, najavljeni su forumi u Tuzli i Banjaluci.

Evropski parlament mladih u BiH (EYP BiH) je osnovan 2013. godine kao dio mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 41 zemlji Evrope. Najznačajniji cilj organizacije je podstaći razmišljanje o aktuelnim socijalnim i kulturnim problemima, kao i promocija demokratskih vrijednosti i utjecaj na mlade kroz neformalne i inovativne edukacijske metode.

(STUDOMAT.ba)