Evo gdje se čuva tajna formula Coca Cole

 Evo gdje se čuva tajna formula Coca Cole

John S. Pemberton prije 133 godine je kreirao napitak za koji nije ni znao da će promijeniti svijet i postati najpopularnije piće ikad.

Flaširanje i distribucija Coca Cole započelo je davne 1894. godine. Kada je puštena u prodaju, Coca-Cola je sadržavala i kokain i kofein. Kokain se dobijao iz lista koke, a kofein iz oraha kole, biljke čiji plod obiluje kofeinom, prenosi x-ica.com.

Kokain i kofein na engleskom počinju sa slovima C i K te je po njima Coca-Cola i dobila ime. Slovo K promijenili su u C iz marketinških razloga. Za ime Coca-Cola zaslužan je Frank M. Robinson, partner Pembertona.

Originalnu kopiju formule čuvali su 86 godina u glavnom sefu banke SunTrust u Atlanti. U prosincu 2011. originalna tajna formula premještena je u novi sef koji je izložen u muzeju Svijet Coca Cole u Atlanti, ali u metalnoj kutiji tako da ga niko ne može vidjeti.

To je i prvi put od 1925. godine da je kutija izašla iz sefa. Dugo su kružile priče o tome da puni i pravi recept Coca Cole zna samo dvoje ljudi na svijetu, ipak, javnost je sumnjala kako je riječ i o djelu marketinškog mita.

(STUDOMAT.ba)

Možda te i ovo zanima?