Evo gdje se čuva tajna formula Coca Cole

John S. Pemberton prije 133 godine je kreirao napitak za koji nije ni znao da će promijeniti svijet i postati najpopularnije piće ikad.


coca cola 1573136407

Flaširanje i distribucija Coca Cole započelo je davne 1894. godine. Kada je puštena u prodaju, Coca-Cola je sadržavala i kokain i kofein. Kokain se dobijao iz lista koke, a kofein iz oraha kole, biljke čiji plod obiluje kofeinom, prenosi x-ica.com.

Kokain i kofein na engleskom počinju sa slovima C i K te je po njima Coca-Cola i dobila ime. Slovo K promijenili su u C iz marketinških razloga. Za ime Coca-Cola zaslužan je Frank M. Robinson, partner Pembertona.

Originalnu kopiju formule čuvali su 86 godina u glavnom sefu banke SunTrust u Atlanti. U prosincu 2011. originalna tajna formula premještena je u novi sef koji je izložen u muzeju Svijet Coca Cole u Atlanti, ali u metalnoj kutiji tako da ga niko ne može vidjeti.

To je i prvi put od 1925. godine da je kutija izašla iz sefa. Dugo su kružile priče o tome da puni i pravi recept Coca Cole zna samo dvoje ljudi na svijetu, ipak, javnost je sumnjala kako je riječ i o djelu marketinškog mita.

(STUDOMAT.ba)