Evropski parlament (EP) usvojio je na posljednjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu usklađena pravila za ulazak u Evropsku uniju (EU) i boravak u njoj, kako bi se privukle osobe iz trećih zemalja da studiraju i bave se naučnim radom na evropskim univerzitetima.

Riječ je o direktivi koja studentima i istraživačima iz trećih zemalja olakšava i poboljšava boravak i ostanak u EU, navodi se u saopćenju EP.

Direktiva između ostalog omogućava studentima i istraživačima da ostanu u EU najmanje devet mjeseci nakon što završe studij ili istraživački projekat kako bi mogli tražiti posao ili započeti biznis pomoću svojih vještina, u čemu bi i Evropa imala koristi.

Usvojena pravila omogućit će studentima i istraživačima da se tokom boravka lakše kreću unutar EU. Neće morati ispunjavati zahtjeve za vizu, već će samo morati obavijestiti zemlju članicu u koju planiraju ići tokom, na primjer, jednosemetralne razmjene.

Istraživači će moći u EU dovesti i članove porodice koji će imati pravo raditi za vrijeme njihovog boravka, dok će studenti imati pravo na rad od najmanje 15 sati sedmično.

– Drago mi je da EU prepoznaje vrijednosti privlačenja visokokvalificiranih ljudi da dođu ovdje i da ostanu, stvaranjem usklađenog evropskog sistema primjenjivog u svim zemljama članicama, kazala je zastupnica u EP Cecilia Wikstrom.

Dodala je kako ovaj korak znači da će evropski univerziteti moći osnažiti svoju konkurentnost na globalnoj pozornici i postati atraktivniji nego ikad za ambiciozne i visokoobrazovane ljude iz trećih zemalja, zahvaljujući znatno poboljšanim uslovima u EU.

Direktiva stupa na snagu dan nakon što se objavi u Evropskom službenom listu. Zemlje članice imaju dvije godine da je prenesu svojim nacionalnim zakonodavstvima.

(Oslobođenje)