EU: Alarm zbog nezaposlenosti mladih [VIDEO]

EU stavila na raspologanje ukupno 13 milijardi eura za zapošljavanje mladih, sada je stvar u rukama samih članica, prenosi Al Jazeera Balkans.


Foto: Al Jazeera Balkans / Youtube Screenshoot
Foto: Al Jazeera Balkans / Youtube Screenshoot

EU stavila na raspologanje ukupno 13 milijardi eura za zapošljavanje mladih, sada je stvar u rukama samih članica, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nezaposlenost je gorući problem Europske unije. Više od godinu dana u Hrvatskoj, Grčkoj i Španjolskoj upaljen je alarm za uzbunu.

Nezaposlenost mladih u tim zemljama premašila je stopu od nevjerojatnih 50 posto. Uzbunio se i Bruxelles.

Mjesecima gotovo svaka izjava europskih dužnosnika sadržavala je dvije riječi – nezaposlenost mladih.

I napokon, nakon mnogo održanih konferencija, odlučeno je  da će se tri milijarde eura izdvojiti za ovu svrhu.

Ali od rujna prošle godine sve je utihnulo. A stope su i dalje zakucane iznad 50 i na visokim su razinama diljem Unije.

Što je bilo sa tim novcem i cijelom pričom provjerila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Trbuhom za kruhom

Sa 23 godine Federica Tirone došla je u Bruxelles trbuhom za kruhom. Dvije godine je studirala. Računala je da će s više znanja lakše dobiti posao.

Danas, treću godinu otkako je otišla iz Italije, svakodnevno šalje po šest prijava za različite poslove i stažiranje, ali bez uspjeha. Magistrirala je ekonomiju.

Pala je u začarani krug. Bez iskustva nema posla, a bez posla nema iskustva.

– Tri mjeseca sam tražila posao kad sam shvatila da nisam dovoljno kvalificirana. Jer kako bih dobila staž koji je barem plaćen i radila nešto što ima smisla, morala bih već odrađivati neki drugi staž, kaže Federica.

Ipak, kako kaže, povratak u Italiju na dolazi u obzir.

– Da sam sada u Italiji, moja jedina opcija za posao bi vjerojatno bila raditi za šankom. To sada rade moji prijatelji koji su u Italiji. Rade u barovima, iako drže magistarske diplome i slično, kaže.

Upravo zbog ovakvih i sličnih slučajeva na razini Europske unije doneseno je nekoliko odluka koje su, ili bi barem trebale biti, u fazi realizacije.

– Bitno je naglasiti kako nije riječ samo o davanju novca. Radi se o tome da se postave osnovne strukturne reforme u brojnim zemljama članicama. Naprimjer, u Italiji do prošle godine javni Zavod za zapošljavanje uopće nije funkcionirao na nacionalnoj razini. Onaj tko je tražio posao na jugu Italije, nije znao postoji li slobodno radno mjesto na sjeveru države, objašnjava Jonathan Topp, glasnogovornik Povjerenika za zapošljavanje.

Na raspolaganju je 10 milijardi eura godišnje iz socijalnih fondova Europske unije i dodatne tri milijarde posebno za rješavanje problema mladih bez posla.

Analitičari: EU odradila svoj dio posla

Njih je u Uniji više od pet milijuna, u okviru od ukupno više od 25 milijuna nezaposlenih.

– Europska komisija sada proučava pojedine programe za rješavanje nezaposlenosti zemalja članica. Svoje će mišljenje s preporukama iznijeti za nešto više od tjedan dana. Neslužbeno, iz naših izvora doznajemo, u Komisiji, za sada, nisu zadovoljni, javlja reporterka Al Jazeere.

Analitičari kažu kako je Unija odradila svoj dio posla. Odgovornost je sada isključivo na zemljama članicama.

– Ne može se boriti protiv nezaposlenosti samo s novcem Europske unije. Pazite, to je samo dodatni novac, dodatna sredstva Unije koja dolaze povrh onoga što zemlje članice moraju učiniti. Glavni zadatak je na članicama Unije, naglašava analitičar Christian Forstner.

I samo od vlasti tih zemalja ovisi kada će dobiti novac koji im je Bruxelles namijenio.

(Al Jazeera Balkans)