Poziv za glumce/ice, performere/ke i sve zainteresovane osobe bez pozorišnog iskustva

Udruženje Anpu i Fondacija Kriterion pod pokroviteljstvom i uz finansijsku podršku UNPFA i UNICEF-a, u okviru projekta "Edukacija zasnovana na drami" pozivaju glumce/ice, performere/ke i osobe sa ili bez pozorišnog iskustva da se prijave za učešće u kreativnom procesu postavljanja na scenu pozorišnog performansa "Ta tvoja mund harmonika."


Pozorišni performans “Ta tvoja mund harmonika” je zamišljen kao kombinacija elemenata forum teatra, fizičkog teatra, ekspresivnog i dramskog pozorišta, a tema kojom se bavi je položaj žena i muškaraca koji su preživjeli silovanje u ratu u BiH.

Advertisements

U okviru ovog projekta prethodno je realizovana edukacija za voditelje/ice  kreativnog procesa na kojoj je pozorišna rediteljka Marija Farmer zajedno sa kokreatorima Timkom Omanović, Danilom Jovanovićem, Anesom Osmićem i Draganom Miljević-Miljković iznjedrila scenarij performansa. Pored ovog scenarija, u kreiranju performansa biće korišteni djelovi scenarija reditelja Branka Šimića.

– Ovim putem pozivamo sve osobe koje pozorište vide kao mjesto akcije, razmjene kreativnosti, energije i znanja, te žele lično doprinjeti pomenutoj temi, da se prijave za učešće u kreativnom procesu, navode iz Udruženja.

Poziv za učešće je otvoren do 23. februara 2017. godine. Nakon zatvaranja poziva sve/i prijavljene/i će biti pozvani da 24. februara 2017. godine u 15h prisustvuju radionici upoznavanja u art kinu Kriterion. Ovom prilikom će se svim zainteresiranim predočiti više informacija o samom  projektu, a pored toga uradit će se i neke konkretne pozorišne vježbe, pa svi zainteresirani mogu na licu mjesta vidjeti koliko im se dopada zamišljeni način rada, te da li sebe vide dijelom ovog kreativnog procesa. Anes Osmić i Danilo Jovanović su voditelji  cijelog  procesa.

Nakon radionice upoznavanja od 25. februara na sceni Kriteriona je planirano da voditelji procesa zajedno sa 5 odabranih performera/ki intenzivno rade na postavljanju scenarija u periodu od deset dana (25. februar – 7. mart).

Advertisements

– Ovom prilikom posebno ohrabrujemo da se prijave osobe koje su spremne na posvećenost i odgovornost, te su u mogućnosti u periodu pripreme performansa izdvojiti minimalno četiri sata dnevno za rad na performansu. Agendu i dnevne termine početka i završetka rada ćemo odrediti na početku priprema, a u skladu sa drugim obavezama svih članova i članica grupe. Tokom rada biće obezbijeđen ručak, te osvježenje. Troškovi prevoza i smještaja za učesnike/ce iz drugih gradova nisu pokriveni, saopšteno je iz Udruženja.

Premijerno igranje performansa je planirano za 7. mart 2017. godine na sceni Kriteriona. Nakon premijere u Sarajevu u planu je igranje performansa i u drugim  gradovima u BiH. Postoji mogućnost repertoarskog igranja performansa na sceni Kriteriona, što podrazumijeva višemjesečni angažman učesnika/ca.

Pozivaju se svi zainteresirani da pošalju svoje prijave do 23. februara na e-mail adresu Udruženja Anpu:  udruzenjeanpu@gmail.com

Prijava treba da sadrži ime, prezime, informacije o dosadašnjem pozorišnom iskustvu koje nije nužno, te kratka motivacija zašto se prijavljujete.

(STUDOMAT.ba)