Poziv za glumce/ice, performere/ke i sve zainteresovane osobe bez pozorišnog iskustva

Udruženje Anpu i Fondacija Kriterion pod pokroviteljstvom i uz finansijsku podršku UNPFA i UNICEF-a, u okviru projekta "Edukacija zasnovana na drami" pozivaju glumce/ice, performere/ke i osobe sa ili bez pozorišnog iskustva da se prijave za učešće u kreativnom procesu postavljanja na scenu pozorišnog performansa "Ta tvoja mund harmonika."


art kino fondacija kriterion

Pozorišni performans “Ta tvoja mund harmonika” je zamišljen kao kombinacija elemenata forum teatra, fizičkog teatra, ekspresivnog i dramskog pozorišta, a tema kojom se bavi je položaj žena i muškaraca koji su preživjeli silovanje u ratu u BiH.

U okviru ovog projekta prethodno je realizovana edukacija za voditelje/ice  kreativnog procesa na kojoj je pozorišna rediteljka Marija Farmer zajedno sa kokreatorima Timkom Omanović, Danilom Jovanovićem, Anesom Osmićem i Draganom Miljević-Miljković iznjedrila scenarij performansa. Pored ovog scenarija, u kreiranju performansa biće korišteni djelovi scenarija reditelja Branka Šimića.

– Ovim putem pozivamo sve osobe koje pozorište vide kao mjesto akcije, razmjene kreativnosti, energije i znanja, te žele lično doprinjeti pomenutoj temi, da se prijave za učešće u kreativnom procesu, navode iz Udruženja.

Poziv za učešće je otvoren do 23. februara 2017. godine. Nakon zatvaranja poziva sve/i prijavljene/i će biti pozvani da 24. februara 2017. godine u 15h prisustvuju radionici upoznavanja u art kinu Kriterion. Ovom prilikom će se svim zainteresiranim predočiti više informacija o samom  projektu, a pored toga uradit će se i neke konkretne pozorišne vježbe, pa svi zainteresirani mogu na licu mjesta vidjeti koliko im se dopada zamišljeni način rada, te da li sebe vide dijelom ovog kreativnog procesa. Anes Osmić i Danilo Jovanović su voditelji  cijelog  procesa.

Nakon radionice upoznavanja od 25. februara na sceni Kriteriona je planirano da voditelji procesa zajedno sa 5 odabranih performera/ki intenzivno rade na postavljanju scenarija u periodu od deset dana (25. februar – 7. mart).

– Ovom prilikom posebno ohrabrujemo da se prijave osobe koje su spremne na posvećenost i odgovornost, te su u mogućnosti u periodu pripreme performansa izdvojiti minimalno četiri sata dnevno za rad na performansu. Agendu i dnevne termine početka i završetka rada ćemo odrediti na početku priprema, a u skladu sa drugim obavezama svih članova i članica grupe. Tokom rada biće obezbijeđen ručak, te osvježenje. Troškovi prevoza i smještaja za učesnike/ce iz drugih gradova nisu pokriveni, saopšteno je iz Udruženja.

Premijerno igranje performansa je planirano za 7. mart 2017. godine na sceni Kriteriona. Nakon premijere u Sarajevu u planu je igranje performansa i u drugim  gradovima u BiH. Postoji mogućnost repertoarskog igranja performansa na sceni Kriteriona, što podrazumijeva višemjesečni angažman učesnika/ca.

Pozivaju se svi zainteresirani da pošalju svoje prijave do 23. februara na e-mail adresu Udruženja Anpu:  udruzenjeanpu@gmail.com

Prijava treba da sadrži ime, prezime, informacije o dosadašnjem pozorišnom iskustvu koje nije nužno, te kratka motivacija zašto se prijavljujete.

(STUDOMAT.ba)