DW: Besplatno studiranje, ali samo za građane EU?

Ideju Zelenih u jednoj njemačkoj pokrajini neki prihvataju kao neukusnu šalu, dok drugi misle da možda i nije loša. Školarine na fakultetima plaćali bi samo stranci koji dolaze izvan EU. Zeleni smatraju da oni imaju para.


diploma cijene

Ideju Zelenih u jednoj njemačkoj pokrajini neki prihvataju kao neukusnu šalu, dok drugi misle da možda i nije loša. Školarine na fakultetima plaćali bi samo stranci koji dolaze izvan EU. Zeleni smatraju da oni imaju para, prenosi Deutsche Welle.

diploma cijeneStudiranje u Njemačkoj u većini pokrajina danas je besplatno za sve koji upišu fakultet. Naknada za studiranje nije dobro prihvaćena, iako je za njemačke uslove to bilo prihvatljivih 300-500 eura po semestru (a za tu cijenu studenti dobijaju i knjige, kao i kartu za gradski i regionalni prevoz). Potpuno ukidanje ove naknade, međutim, teško je opteretilo pokrajinske budžete. Recimo u Baden-Württemberg-u, gde su na vlasti socijaldemokrate i Zeleni, “ukidanje školarine bilo je pucanj u koljeno za konsolidaciju budžeta“, navodi BNN (Badische Neueste Nachrichten Karlsruhe).

– Velikodušno obećanje da će univerziteti iz budžeta dobiti novac koji gube ukidanjem školarina – ne može se održati, piše ovaj list.

Zato samo mjesec dana pred opšte izbore, pokrajinski odbor Zelenih dolazi na ideju koja baš nije karakteristična za ovu stranku – ponovo uvesti školarine, ali samo za studente koji nisu državljani neke zemlje EU!

– Do prošle godine su postojale školarine u Baden-Württemberg-u. A onda je došla crveno-zelena vlast da brižnom rukom otkloni ovu globu. Naknade su nepravedne, rekli su, obrazovanje u socijalnoj državi mora da bude besplatno. Neugodno je samo što istraživanja i predavanja koštaju, piše dalje list BNN. Apostrofira se nonšalantnost sa kojom su Zeleni u pokrajinskom parlamentu konstatovali da studenti iz zemalja van EU – posebno iz daleke Azije – u principu imaju dovoljno novca da plaćaju školarine u Njemačkoj.

– Opet smo na polju pravičnosti koje je i motivisalo Zelene da se bore za ukidanje školarina. U prevodu – ono što je pravedno za Nijemce, ne mora baš da se primjeni na Japance i Kineze. Zanimljiv tok misli političara čija se partija navodno bori za globalnu pravičnost. A šta je sa studentima iz zemalja u razvoju čiji roditelji nisu bogati? I njih ima prilično. Da li će studenti iz Afrike donositi potvrde o zaradi svojih roditelja (ako takvo što uopšte postoji), a onda će njemački eksperti detaljno provjeriti svaku potvrdu? To bi bilo zabavno. Zato i ovaj prijedlog Zelenih treba da prihvatimo kao šalu, smišljenu da popuni ljetnu pauzu, piše Schwäbischen Zeitung (Ravensburg).

Badisches Tagblatt (Baden-Baden) ne vidi da je u prijedlogu nešto smiješno i hvali ideju o naknadama jer “roditelji njemačkih studenata već finansiraju studijska mjesta kroz poreze. Zato je logično da i studenti koji dolaze van EU nešto doprinesu kako bismo zadržali broj mjesta na fakultetima.“ List komentariše da je potpuno ukidanje naknada bilo dirigovano socijalnim refleksom vlasti, a ne logikom. Dodaje se da za strance koji nemaju dovoljno novca za školarine treba da budu nađeni drugi načini finansiranja, kroz stipendije i slično.

Odgovor na ove konstatacije imaju u drugom regionalnom listu, Badischen Zeitung (Freiburg):

– Ljudska prava nisu drugačija za strance i domaće ili građane EU i ljude koji dolaze van Evrope. Da li onda kod školarina smiju da se povlače geografske granice? Ko hoće dublje da uđe u problematiku, mora onda da se zapita – zašto ljudi koji ne studiraju ili čija djeca ne studiraju takođe moraju da kroz poreze plaćaju studije? Oni od tog nemaju direktne koristi. Ukratko – idejom da se ponovo uvedu školarine za malu grupu studenata, Zeleni su ponovo otvorili čitavu debatu o plaćanju za obrazovanje.

Izgleda da u obzorje saveznih izbora neki žele da poentiraju “zaštitom” njemačkih platiša i oglobljavanjem stranaca. Moguće je, međutim, da će se debata završiti prije nego što je i počela. Savezno rukovodstvo Zelenih protivi se prijedlogu lokalnog odbora, a mnogo razumijevanja nemaju ni socijaldemokrate sa kojima se vlada zajedno u Baden-Württemberg-u. Slično prolazi i pokušaj bavarskog premijera Seehofer Horst-a da se na njemačkim autoputevima uvedu putarine – samo za strane automobile, zaključuje Deutsche Welle.

(dw.de)