DW: Apsurdi dodjeljivanja stipendija u BiH

Kako bi dobili stipendije, najbolji bh. studenti nailaze na brojne prepreke, a najčešće su one "entitetske" prirode. Postignuti rezultati nisu dovoljni da bi vlasti prevazišle barijere i podržale njihovo obrazovanje.


Foto: FENA
Foto: FENA

Jovana Bilinac studentica je generacije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Tokom trogodišnjeg školovanja ostvarila je prosjek 9,37 i tako dobila srebrenu značku Univerziteta u Sarajevu. Ipak to nije bilo dovoljno da dobije stipendiju ministarstva.

– Nažalost, tokom godina studiranja na fakultetu nijednom nisam uspjela ostvariti pravo na stipendiju. Pošto sam student koji studira u Federaciji Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u Republici Srpskoj, nisam mogla dobiti stipendiju ni u FBiH ni u RS, kaže za Deutsche Welle Jovana koja je ove godine diplomirala na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije.

Jovana nije mogla aplicirati za stipendiju koju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodjeljuje uspješnim studentima. Naime, ona ne pohađa neki od svega tri studija u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja ne postoje u Republici Srpskoj i tako nema pravo na stipendiju Ministarstva provjete i kulture tog entiteta. Uprkos tome, odluku da studira na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu neće promijeniti.

– Da je moj otac izgradio kuću 500 metara dalje od mjesta gdje trenutno stanujem, imala bih pravo na stipendiju. Svakako Fakultet političkih nauka u Sarajevu mi je bliži nego onaj u Banja Luci ili na Palama, tako da je moja odluka da studiram u Federaciji BiH opravdana, naročito što Odsjek za sigurnost i mirovne studije nemam nigdje drugo u državi.

Demotivacije je bilo, kaže Jovana. Jedno vrijeme nije vodila računa o visokim ocjenama, ali brzo je shvatila da joj znanje ostaje i da će se truditi zbog sebe, a ne zbog stipendija.

Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture kažu da nije tačno da studenti s prebivalištem u entitetu Republika Srpska, a koji studiraju u drugom entitetu ne mogu dobiti stipendiju.

– Obrazovanje je u nadležnosti entiteta i Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture preduzima mjere da poboljša studentski standard u Republici Srpskoj. Listu ovih studijskih programa utvrđuje Savjet za razvoj visokog obrazovanja i predlaže ministru, kaže za Deutsche Welle pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić, pojašnjavajući kako studenti iz Republike Srpske mogu dobiti stipendiju ako u Federaciji Bosne i Hercegovine studiraju na nekom od tri odsjeka koja se u Republici Srpskoj ne realiziraju.

Ti studijski programi su veterinarstvo, radiološka tehnika te latinski jezik i rimska književnost, što znači da studenti drugih programa ostaju uskraćeni za entitetsku stipendiju, uprkos rezultatima koje postižu.

S druge strane u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ministarstvo vrši koordinaciju rada kantonalnih ministarstava, u čijoj je nadležnosti visoko obrazovanje i nema obavezu dodjeljivati stipendije za visoko obrazovanje. Ovo Ministarstvo sufinansira smještaj i ishranu studenata u studentskim domovima, i to onih koji dolaze iz Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10 te studenata iz Republike Srpske, a koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u entitetu Federacija BiH. Ministarstvo Kantona Sarajevo sufinansira školovanje studenata, ali samo onih koji su dobitnici priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, zbog manjeg budžeta.

Zbog svega ovoga Jovana ne vidi svoju budućnost u Bosni i Hercegovini. Zemlju koju je predstavljala na takmičenju Miss Model of the World ovog mjeseca u Kini sada želi napustiti.

– Izgleda u Bosni i Hercegovini nema budućnosti. Ako se ja izjašnjavam kao građanin Bosne i Hercegovine imam državljanstvo Bosne i Hercegovine, a ne mogu da primam bar stipendiju kao neki podsticaj za bolje učenje, onda ne znam šta me može čekati sutra u ovoj državi, kaže Jovana dodajući da nije htjela varati sistem i prijaviti se kod rodbine u entitetu Federacije Bosne i Hercegovine kako su joj mnogi savjetovali.

Iz entitetskog resornog ministarstva kažu, pravilnik se može mijenjati, na studentima je da pišu prigovore ukoliko im nešto ne odgovara.

– Na studentima je da traže, naravno, a mi smo tu da promijenimo pravilnik, jer pravilnik donosi ministar, a uvijek ga možemo promijeniti. Neka dostave predstavke Ministarstvu prosvjete, razmotrit ćemo sve i tražiti rješenje i za te studente, kaže za DW pomoćnica ministra za visoko obrazovanje entiteta Republika Srpske, Radmila Pejić.

I dok je neizvjesna promjena pravila o dodjeli stipendija u oba entiteta BiH, mnogi od 70 posto mladih, koliko ih žele napustiti tu državu, ostvarit će taj cilj uz pomoć uspjeha koje postižu.

(DW)