Društveni život ili strogo studiranje? Evo zašto biste mogli požaliti ako sve ispite riješite u roku

Iako je krajnji cilj studiranja osposobiti se za buduće zanimanje, poziv ili posao, ono podrazumijeva mnogo više od toga.


Group of friends singing together at the party
Ilustracija: Envato

Može li se sve to balansirati? Podrazumijeva li studentski život maksimalnu koncentraciju na učenje i rješavanje studijskih obaveza ili ipak i cijeli paket doživljala van fakulteta – izlaske, upoznavanje novog grada, novih lica, eksperimentisanje s vlastitim granicama kad su alkohol, neispavanost i stres u pitanju? Žalite li više zbog stvari koje napravite, a koje neslavno propadnu ili onih koje nikada niste ni pokušali realizirati?

U ovoj se dilemi našla studentica koja se nalazi na kraju svog studentskog putovanja. Sa samo nekoliko ispita do kraja, shvatila je da je učeći i rješavajući fakultetske obaveze propustila mnogo onih popratnih stvari: izlaske, kafe s kolegama, uživanje u osjećaju slobode, priliku da kolegi koji joj se sviđa od samog početka studija da do znanja da je tako. Svoju je ispovijest podijelila s čitateljima Ispovesti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ostalo mi je još par ispita na fakultetu i do sad sam bila prezauzeta učenjem za njih, tek mi je sad ušlo u glavu da više nemam prilike izaći u gradu u kojem studiram, da do daljnjega neću više živjeti odvojeno od roditelja i za kraj, da ću završiti faks, a da nijednom nisam otišla na kafu s kolegom kojeg gledam od prvog dana, ali se nikad nisam usudila išta pokušati, napisala je.

Nekima će se njena dilema učiniti banalnom, ali je činjenica da je teško balansirati sve izazove koje pred mlade postavlja studentski život: želimo doći do te diplome, ali smo također u velikom iskušenju da isprobamo i sve čari života koji najčešće podrazumijeva prvi pravi osjećaj slobode, daleko od roditelja i njihove kontrole, prenosi Moj Faks.

S njenom situacijom poistovjetilo se još studenata koji smatraju da su previše usredotočeni na polaganje ispita i diplomiranje u roku, ali velika većina ipak smatra da pretjeruje i da svakako ne propusti priliku izaći s fatalnim kolegom prije diplome i povratka u porodični dom jer je činjenica da se propuštene prilike ne zaboravljaju.

Jeste li vi pronašli optimalan balans između učenja, polaganja ispita i rješavanja drugih obaveza na fakultetu i izlaženja s prijateljima i uživanja u svemu što studentski život nudi?