Popis najtraženijih poslova u Evropi

I dok je odlazak u inostranstvo nekima dio profesionalnog i ličnog razvoja, veliki dio emigranata vodi se ekonomskim razlozima.


Foto: Ilustracija

Zagrebački “Večernji list“ objavio je spisak najtraženijih poslova u zemljama Evropske unije, ali i Norveškoj i Švicarskoj.

Advertisements

“Večernji“ podsjeća da je u oktobru prošle godine, na sajmu medicinskih poslova u Zagrebu, ekipa tog lista razgovarala sa hirurgom jedne velike zagrebačke bolnice, koji je molio da mu ne objavljuju ime, a koji se raspitivao za posao u inostranstvu.

Šest godina fakulteta, staž, pet godina specijalizacije, dvije subspecijalizacije, tri doktorata (svaka godina koštala je 20.000 kuna). I šta sad?

– Za 40 kvadrata u kreditu sam 10 godina, rekao im je tada nezadovoljni hirurg.

Devet mjeseci kasnije, ekipa “Večernjeg” ponovo razgovara sa istim čovjekom. Ovog puta telefonski, jer već gotovo pola godine živi i radi u Švedskoj.

– Traže se hirurzi, anesteziolozi, specijalisti kliničke gerijatrije s iskustvom, a dosta rjeđe oni bez specijalizacije, kaže on.

Advertisements

Pomenuti hirurg je prototip “novog hrvatskog iseljenika” – mlađi, visokoobrazovani stručnjak sa zanimanjima deficitarnim u zapadnoj Evropi i Skandinaviji koji, pogotovo nakon ulaska Hrvatske u EU, odlazi iz domovine.

Uz informatičare, a trenutno se najviše traže oni osposobljeni za implementaciju i osmišljavanje tzv. “cloud” servisa, nacionalni zavodi za zapošljavanje u evropskim državama, čije je podatke “Večernji” istražio za popis najtraženijih zanimanja, nasušno traže specijalizovane informatičare, inženjere i medicinare.

Nije tajna da će što veći stručnjak lakše naći posao, pa i preskočiti barijere koje još postoje na tržištima rada nekih država. Njemačka je tako pojednostavila dobijanje radnih dozvola za visokokvalifikovane stručnjake, bez obzira na restrikcije prema državljanima Hrvatske. Dok je dosad uslov za useljenje bio godišnja bruto zarada radnika od 66.000 evra, ona je snižena na 44.000, a za posebno deficitarne kadrove, kao što su mašinski inženjeri i tehničari, prag godišnje zarade i na 35.000 evra.

I dok je odlazak u inostranstvo nekima dio profesionalnog i ličnog razvoja, veliki dio emigranata vodi se ekonomskim razlozima. U Njemačkoj je na primjer prosjek plate kod ljekara oko 60.0000 evra godišnje. Slično je i u Irskoj i Velikoj Britaniji, ali tamo treba uračunati i visoke troškove života.

Koja se zanimanja traže u evropskim državama?

AUSTRIJA

  • Medicinske sestre (hirurgija, psihijatrija, pedijatrija)
  • Inženjeri (grejanje, ventilacija, elektrika, građevina)
  • IT sektor