Donacija Vlade Japana: Nova oprema u laboratorijama Veterinarskog fakulteta u Sarajevu

Studenti i profesori Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, zahvaljujući donaciji Vlade Japana, radit će u novoopremljenim laboratorijima za mikrobiologiju i hemiju u koje je, poslije više od 40 godina korištenja, uloženo 150.000 KM.


Foto: Faktor.ba
Foto: Faktor.ba

Japan je za projekt koji je napisan prije dvije godine odobrio 130.000 KM, a fakultet uložio dodatnih 20.000 KM.

Advertisements

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa bio je ovim povodom gost fakulteta gdje mu je dekan Nihad Fejzić zahvalio za pomoć, naglasivši da je i Veterinarski fakultet u redu onih koji imaju skromna primanja za unapređenje nastavnog procesa te da donacije znače mnogo. Ogawa je na svečanosti primopredaje donacije kazao da su sredstva osigurana u okviru granta pomoći za temeljne projekte iz oblasti kulture.

Novac koji su odobrili bio je dovoljan, pored ostalog, za kupovinu 11 laboratorijskih mikroskopa te dva klima uređaja, ali i ostalog neophodnog materijala za kvalitetno održavanje nastave. Ogawa je naglasio da Japan ostaje jedan od najvećih donatora na bilateralnoj osnovi u BiH te da je od 1996. godine donirao više od milijardu KM za realiciju više od 200 projekata u BiH.

Advertisements

Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu zaposleno je 80 članova akademskog osoblja i 91 član pomoćnog osoblja. Nastavu pohađaju 564 studenta dodiplomskog studija i 50 studenata postdiplomskog studija.

(Faktor.ba)