Doktor se ne postaje online: Studenti Medicine u Tuzli godinu bez praktične nastave

"Godina dana kako pišemo dopise, molbe, zahtjeve da nam omoguće normalno školovanje jer sutra ćemo liječiti naše građane..."


doktor online

S obzirom na specifične okolnosti zbog pandemije koronavirusa, nastava na fakultetima Univerziteta u Tuzli, kao i širom BiH, u proteklom periodu je bila kombinovana, dijelom organizirana online, a dijelom na fakultetu. Najveći teret ovakvog sistema rada osjetili su oni studenti za čiji odabir zanimanja je ključna praktična nastava. To su u prvom redu studenti Medicine.

Upravo zbog toga je Studentski parlament Univerziteta u Tuzli uputio zahtjeve Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, Ministarstvu zdravstva TK, UKC – Tuzla, Kriznom štabu TK te rektorici Univerziteta i dekanesi Medicinskog fakulteta.

Najavili proteste: Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli pacijente nisu vidjeli skoro godinu dana

Kako kažu, zahtijevaju od nadležnih da im se omogući obavljanje prakse u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona. Kako ističu, u zemljama Evrope su studenti završnih godina pozvani da daju svoj doprinos pri suzbijanju pandemije i pomognu medicinskom radnicima, a u njihovoj državi im je to onemogućeno.

Povodom ovoga se oglasilo i studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli sa riječima:

 – Godina dana kako pišemo dopise, molbe, zahtjeve da nam omoguće normalno školovanje jer sutra ćemo liječiti naše građane, uključujući i ove koji donose odluke, bar bi oni trebali znati da se ne postaje doktor “online”!, kazali su, prenosi federalna.ba.

Ukoliko ne ostvare svoja prava ovim putem, ista će tražiti na protestima koje su najavili za 2.mart 2021.