Dokazano: Dugoročni planovi u karijeri su beskorisni

Poslovno planiranje jedan je od najvažnijih elementa poslovnog i privatnog uspjeha svakog pojedinca.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ali, stručnjaci upozoravaju na jednu bitnu činjenicu koja postaje sve važnija, a to je da su dugoročni planovi, poput onih na pet godina, postali beskorisni. Stoga preporučuju da se planovi prave na period od najviše jednu godinu.

Savjetnik za razvoj karijere Jenny Blake u knjizi “Pivot” navodi da od dugoročnih planova možemo imati samo štete.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Petogodišnji planovi su beskorisni jer ne možemo znati šta će nas činiti sretnim za pet godina. Čovjek se mijenja. Nemojte se iznenaditi ako shvatite da više ne želite iste stvari o kojima ste maštali prije pet godina, navodi Blake.

Osim toga, tehnologija i poslovno okruženje se danas toliko brzo mijenjaju da je moguće da se za pet godina otvore poslovi koji danas uopšte ne postoje, a da neke današnje vještine postanu beskorisne. Može nam se desiti da utrošimo mnogo truda, vremena i novca na nešto od čega nećemo imati nikakve koristi.

Ona stoga preporučuje da se u karijeri prave planovi na ne duže od godinu dana. Takvi planovi, ističe Blake, mogu biti vrlo korisni.

– Zamislite gdje želite da budete za godinu dana. Idite do u detalje. Što više detalja. Kako će izgledati vaš prosječan dan? Kako ćete se osjećati? Sa kojim ljudima ćete sarađivati? Kakav ćete utjecaj imati na društvo i ljude oko vas, navodi Blake.

Naravno, nema garancija da ćete ostvariti ni ove jednogodišnje planove, ali ćete znati u kojem pravcu se krećete i šta su vam ciljevi, a onda možete te ciljeve dorađivati i mijenjati, te mjeriti u kojoj mjeri su ispunjeni.

(BiznisInfo)