Dodatni ispitni rok (ni)je stimulacija za vakcinisanje

Da li bi vama dodatni ispitni rok bio motivacija za vakcinaciju?


Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Zbog slabog odziva studenata na vakcinaciju Krizni štab razmatra uvođenje dodatnog roka za vakcinisane akademce. Profesori smatraju da bi to bilo teško izvodljivo jer bi dodatni rok podrazumijevao odlaganje početka školske godine.

Na Beogradskom univerzitetu postoji zvaničnih šest ispitnih rokova plus jedan dodatni koji se ne primjenjuje na sve studente. Iz Studentskog parlamenta Beogradskog univerziteta poručuju da je prioritet definisati sedmi, nego uopšte i razmišljati o osmom ispitnom roku za vakcinisane akademce.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Mnogo bi nam više značilo da se taj rok ili produži ili da se provjeri način na koji se taj rok primjenjuje na fakultetima, kako će biti održavan, ko ga održava, ko ne, i tek poslije toga bismo mogli da pričamo o nekom osmom roku jer ni taj 7. do sada nije potpuno uveden na sve fakultete, kaže Emil Zoronjić, predsjednik Studentskog parlamenta BU.

Odluka o dodatnom roku je na Ministarstvu prosvjete koje će je donijeti ukoliko Krizni štab i Vlada procijene da je osmi rok potreban.

 – Mislim da je izvodljiva, ali samo u slučaju da se pomjeri školska godina što je sa druge strane jako teško izvodljivo. Svi smo mišljenja da je tu problem – kako sklopiti početak školske godine i taj ispitni rok. Znate, to su iste prostorije, ispiti se održavaju u istim prostorijama gdje se drži i nastava, napominje prof. dr Ljubiša Stanisavljević, prodekan za nastavu Biološkog fakulteta BU.

Da li bi se uvođenjem osmog roka za vakcinisane uvela i diskriminacija među studentima?

 – Mislim da bi uslovi studiranja na jednom fakultetu trebali biti jednaki za sve studente. Ima dugih načina na koji Krizni štab može da motiviše studente da se vakcinišu, a da bi uslovi studiranja trebalo ostaviti ipak jednake svim studentima, kaže Emil Zoronjić.

Podsjetimo, dekan Medicinskog fakulteta je kazao da o dodatnim rokovima nije razgovarano, dok su sa Farmaceutskog fakulteta poručili da studente ne bi trebalo razdvajati na osnovu toga da li su se vakcinisali ili nisu.

Cijeli prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova s novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovdje: