Dizdarević: “Depresija mlade u BiH tjera u virtuelni svijet”

Teška ekonomska situacija i okupiranost životnim problemima guraju građane BiH sve dublje u depresiju.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Porazna statistika pokazala je da građani u BiH sve više koriste lijekove za smirenje i antidepresive. Teška ekonomsko-socijalna situacija višestruko je povećala broj anksioznih i depresivnih pa tako podatak da su građani BiH u prošloj godini potrošili više od 13 miliona KM na lijekove za smirenje i antidepresive govori dovoljno.

– Pojavu depresije može uzrokovati više okolnosti. Nekada je to do same ličnosti, ali nekada i do okruženja u kojoj se osoba nalazi. Kod građana BiH uglavnom je to teška socijalno-ekonomska situacija i beznađe u kojem se cijelo društvo nalazi, rekao je za portal Fokus.ba profesor Ismet Dizdarević.

Teška ekonomska situacija i okupiranosti životnim problemima guraju građane BiH sve dublje u depresiju.

Ovom bolešću posebno su pogođeni mladi kod kojih se depresija javlja kao uzrok bezvrijednosti, odnosno osjećaja da ne mogu pomoći ni sebi, ni svojim roditeljima.

Takvih je, tvrdi profesor Dizdarević, jako veliki broj. Njihovo depresivno stanje manifestuje se na više načina, a jedno od najzastupljenijih je bijeg u virtuelni svijet video-igara.

Također, na ovakav “bijeg” od stvarnog života odlučuju se i stariji.

– Živimo u vremenu u kome odrasli i djeca provode dugo vremena za kompjuterom. Na taj način udaljavaju se od neprijatnosti koje doživljavaju u stvarnom svijetu o koje za njih, u tim trenucima, ne postoje. Dok su za kompjuterom oni se osjećaju kao izgubljeni od stvarnog svijeta punog problema, kaže profesor Dizdarević.

Upravo ovaj način “bijega od stvarnosti” kod djece njihovi roditelji ne vide kao simptome depresije.

Prema tvrdnjama stručnjaka depresija se može manifestovati na više načina, od aneksioznosti pa sve do hiperaktivnog ponašanja.

Sva takva stanja su na neki način bijeg od realnosti, a među građanima BiH sve je više takvih.

(Fokus.ba)