Deset navika uspješnih studenata: Da li ih imate?

Da, postoje navike koje imaju samo uspješni studenti. Pogledajte koliko tih navika imate i vi, ali i na kojima biste mogli raditi.


happy cute brunette caucasian grad girl is smiling blurred class mates are

1. Organizujete se

Ako napravite plan za ono što ćete raditi i kada ćete to učiniti, postarat ćete se da uvijek budete korak ispred.

2. Ne radite više zadataka odjednom

Studije su pokazale da je multitasking fizički nemoguć.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

3. Dijelite učenje na dijelove

Podjelom vašeg učenja na komade kojima možete upravljati i nagrađivanjem sebe kada završite svaki dio, učenje ćete učiniti više zabavnim.

4. Spavate

Ne podcjenjujte važnost tih osam sati spavnja svake večeri! Lijep noćni odmor izoštrit će vaš fokus i poboljšati vašu radnu memoriju.

5. Određujete raspored

Funkcionišete li bolje odmah nakon predavanja ili navečer? Koliko dugo ste produktivni? Pronađite raspored koji vam odgovara i pridržavajte ga se.

6. Vodite bilješke

Zapisivanje ne samo da će vas dodatno angažovati tokom nastave, već će vam pomoći i da suzite gradivo za učenje. Mnogo je lakše ponovno pročitati svoje bilješke nego čitati cijeli knjigu.

7. Učite

Ovo bi moglo biti očigledno, ali jeste li znali da postoji pravi i pogrešan način učenja? Pregledajte svoj materijal nekoliko dana unaprijed, u malim komadima i na različite načine – nemojte gomilati gradivo.

8. Upravljate svojim prostorom za učenje

Pronađite mjesto koje će povećati vašu produktivnost. Bilo da se radi o vašoj lokalnoj biblioteci ili samo o stolu u vašoj spavaćoj sobi, odvojite prostor za učenje u kojem ćete htjeti provesti vrijeme.

9. Imate grupu za učenje

Sjedenje s grupom ljudi koji uče iste stvari kao i vi odličan je način da pređete preko zbunjujućeg gradiva ili se jednostavno pripremite za ispit.

10. Postavljate pitanja

Vi ste na fakultetu da učite, zato se nemojte bojati učiniti upravo to! Traženje pomoći od učitelja, instruktora ili vaših prijatelja siguran je način da se uvjerite da zaista razumijete gradivo.