Dermatolozi otkrili najveće zablude o njezi lica: Kaladont za bubuljice, često umivanje…

Jeste li vi skloni ovim metodama njege lica?


man washing face in bathroom sink

Živimo u vremenu kada nas mnogi magazini i beauty site-ovi “zatrpavaju” savjetima o njezi kože, a često ih dobijamo i od prijatelja. To nije loše jer je važno imati zdravu i lijepu kožu, međutim, problem nastaje kada neki od tih savjeta postaju zablude.

Naime, upravo su se mnoge od tih zabluda proširile među ljudima pa ih se mnogi slijepo pridržavaju, ali dermatolozi posebno naglašavaju da bismo trebali biti oprezni i ne slušati ih.

Bore je moguće ukloniti specijalnim vježbama za lice

Dermatolozi su naveli da vježbe lica mogu nanijeti više štete nego koristi. To je zato jer je naša koža elastična, a pokretanjem mišića je dodatno rastežemo i povlačimo. Smatraju da treniranje mišića može izazvati i pojavu novih bora čak i onih najsitnijih.

Kaladont može smanjiti otok od bubuljice na licu

Iako mentol u kaladontu ima efekat hlađenja što može privremeno smanjiti otok, međutim, to nije preporučljivo za nanošenje na lice jer može izazvati iritaciju. Kaladont je namijenjen samo za zube.

Izlaganje sunčevim zrakama čisti lice od akni

Kada ljeti dobijete boju od sunčanja to će svakako privremeno pokriti crvenilo na licu od akni. Međutim, to ne znači da će sunce smanjiti njihovo širenje jer ono isušuje masnu kožu koja kao odgovor na to, postaje još masnija i dolazi do pojave novih akni.

Često umivanje je dobro za kožu lica

Često umivanje može biti štetno jednako kao i neredovno pranje lica što znači da je u ovom slučaju najbitnije pronaći balans. Kada se često umivate i nakon toga brišete peškirom, zapravo uklanjate zaštitne slojeve masnoće na koži i time je izlažete vanjskim utjecajima i brojnim zdravstvenim rizicima.

Nije potrebno stavljati kremu za sunčanje ako smo cijeli dan u zatvorenom

Čak iako provodite vrijeme u zatvorenom cijeli dan ipak je potrebno da zaštitite lice kremom sa zaštitnim faktorom, odnosno, za sunčanje. Tačno je da prozori blokiraju neke štetne UV zrake, ali ne i sve. Vjerovatno ste upoznati s tim da prevelika izloženost UV zrakama mogu dovesti do pojave bora, pjega od sunca, ali i raka kože, piše Bright Side.