DBU: 60 stipendija za jednogodišnji studijski boravak u Njemačkoj

Njemačka savezna fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) od 2009. godine realizuje program za istraživački boravak mladih iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Kosova za sticanje novih profesionalnih kvalifikacija.


DBU stipendije cover

Njemačka savezna fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) od 2009. godine realizuje program za istraživački boravak mladih iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Kosova za sticanje novih profesionalnih kvalifikacija.

Fondacija svake godine obezbjedi 60 stipendija za studijski boravak u Njemačkoj u trajanju do 12 mjeseci.

Prijave se šalju putem online aplikacije. Najbolji kandidati biraju se jednom godišnje. Istraživački boravak u Njemačkoj počinje šest mjeseci nakon obavljenog intervjua izmedju Fondacije i kandidata.

Fondacija podržava širok spektar tema koje se tiču životne sredine, a posebno podržava istraživački boravak u institucijama koje nude teoriju i praksu istovremeno. Neki stipendisti iz centralne i istočne Evrope koriste boravak u Njemačkoj za rad na njihovoj doktorskoj disertaciji. Fondacija podržava partnerstva između njemačkih i međunarodnih univerzitetskih institucija.

Međunarodne primaoce stipendije ugostiće univerziteti, kompanije koje se bave upravljanjem i zaštitom životne sredine, inženjeringom i konsaltingom, ministarstva i druge akscijacije.

Poziv za apliciranje je trajno aktivan.

Više informacija i aplikaciju možete naći na ovom linku.

(cerk.info)