Dani umjetnosti UNSA: Tri umjetničke akademije predstavile sedam programskih sadržaja

Dva seta kratkih filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti (ASU) i razgovori sa autorima, predstava studenata Odsjeka za glumu ASU, tri koncerta nastavnika i studenata Muzičke akademije (MAS), te izložba najboljih radova studenata svih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti (ALU) činili su programski sadržaj „Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu“ održanih od 25. do 27. juna 2021. godine.


dani umjetnosti unsa 2

Umjetnost je tokom tri dana bila centralna tema UNSA i aktivnost cijelog Univerziteta, a „Dani umjetnosti“ su bili i svojevrsna promocija upisa ne samo na umjetničke akademije nego na Univerzitet u Sarajevu.

Trećeg dana „Dana umjetnosti UNSA“ upriličena su tri događaja: izložba najboljih studentskih radova u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, koncert u Katedrali Srca Isusova, kratki filmovi studenata Akademije scenskih umjetnosti i razgovori sa autorima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

GALERIJA ALU

IZLOŽBA NAJBOLJIH STUDENTSKIH RADOVA NASTALIH U AKADEMSKOJ GODINI 2020/21.

S obzirom na aktuelnu situaciju prouzrokovanu pandemijom virusa COVID-19, kao i na nemogućnost da godišnju izložbu studenata, kao u dosadašnjoj praksi, Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu priredi u pojedinačnim studentskim klasama svih studijskih godina nakon završetka ljetnog semestra, ovogodišnja izložba najboljih studentskih radova organizirana je u formi kolektivne izložbe u prostorijama Galerije i hodnika ALU.

Najbolji studentski radovi iz akademske godine 2020/21. s pojedinačnih odsjeka ALU, koji su selektirani od nastavnih profesora i uz pomoć Savjeta Galerije ALU, izloženi su u formatu kolektivne izložbe u periodu 26. 06–09. 07. 2021. godine.

Cilj izložbe je da prezentira kako se i na koji način odvijao nastavno-umjetnički proces unutar specifičnih okolnosti koji su obilježili prethodnu akademsku godinu, te kako su studenti reagirali na predmetne zadatke i aktuelnu društvenu situaciju kroz različite medije, strategije i načine umjetničkog djelovanja. Kolektivna izložba prikazuje široki spektar umjetničkih ideja, prijedloga i odgovora koje su studenti svih odsjeka ponudili u protekla dva semestra s obzirom na specifične uvjete i izazove u kojima su se našli.

KATEDRALA SRCA ISUSOVA

KONCERT: YEON JU JEONG (VIOLINA), DARIO VUČIĆ (ORGULJE), MAS

Sonata za violinu br. 1 u g-molu / BWV 1001 (1720), J. S. Bach (1685–1750)

I. Adagio // II. Fuga: Allegro // III. Siciliano // IV. Presto

Izvodi: Yeon Ju Jeong (violina)

Sonata za violinu op. 1 br. 4 u D-duru / HWV 371 (1749-50), G. F. Händel (1685–1759)

I. Adagio // II. Allegro // III. Larghetto // IV. Allegro

Izvode: Yeon Ju Jeong (violina)

Dario Vučić (orgulje)

Sonata br. 2 za violinu solo, op. 27 br. 2 u a-molu – „Opsesija“ (1923), E. Ysaÿe (1858–1931)

I. Obsession – Prelude: Poco vivace

Izvodi: Yeon Ju Jeong (violina)

Koncert za dvije trube u C-duru / RV 537 (n. d.), A. Vivaldi (1678–1741)

I. Allegro // II. Andante // III. Allegro

Izvode: Lucija Mesarek (truba), Benjamin Drijenčić (truba)

Klasa: doc. mr. Admir Vračo

Dario Vučić (orgulje)

Yeon Ju Jeong rođena je u Seulu 1982. godine. Počela je svirati violinu sa pet godina. Nakon završene Škole za umjetnost Yewon i Srednje umjetničke škole u Seulu, diplomu visokog obrazovanja stekla je na Univerzitetu YeonSe u Seulu u klasi prof. Young Mi Cho. Godine 2011. stekla je titulu aspiranta (doktorski studij) iz muzičke umjetnosti u klasi prof. Sergeja Kravčenka. Posebno je bitna „Prva nagrada“ na takmičenju „Muzika i zemlja“ koju je osvojila 2011. godine u Bugarskoj. Kao solista i u kamernim ansamblima koncertirala je u najprestižnijim koncertnim dvoranama u Moskvi, Atini, Zagrebu, Sofiji, Lanjcutu, Fije alo Šilijaru, Dubrovniku, New Yorku, Seulu, Somboru, Opatiji, Banjoj Luci, Sarajevu. Ostvarila je saradnju sa Filharmonijskim orkestrom Se Jong i FVG Orchestra Mitteleurope. Vodila je muzičku radionicu u sklopu Sarajevo Chamber Music Festivala, majstorski kurs iz violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Muzičkom učilištu Elly Bašić u Zagrebu. Redovna je članica žirija na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu. Jeong živi u Sarajevu, gdje radi kao vanredna profesorica violine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, a gdje je od 2011. godine prošla sva zvanja od asistenta.

Dario Vučić rođen je u Sarajevu 1980. Završio je Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za dirigovanje (klasa prof. mr. Julija Marića) i Odsjek za kompoziciju (klasa prof. mr. Anđelke Bego Šimunić i prof. dr. Dine Rešidbegovića). Zaposlen je u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo kao dirigent i na Muzičkoj akademiji kao docent i šef Odsjeka za dirigovanje. Kao korepetitor i dirigent radio je sa raznim zborovima, orkestrima i eminentnim solistima. Kompozicije mu se izvode u mnogim zemljama. Svirao je kao orguljaš sarajevske Katedrale od 1995. do 2015. godine, te orguljaš Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ iz Sarajeva od 1996. do 2007. godine. Bio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo u periodu od 2011. do 2013. i više puta v. d. umjetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Osnivač je i član „Napretkovog“ trija „Magis“ (2003). Bio je dopredsjednik HKD „Napredak“ od 2009. do 2012. godine.

Lucija Mesarek rođena je u Čakovcu 1998. godine. Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, smjer: Truba, u klasi prof. Marina Zokića upisala je 2017. godine, a već dvije godine je u klasi doc. mr. Admira Vrače. U toku svog muzičkog obrazovanja osvojila je brojne nagrade na natjecanjima učenika i studenata muzike. Učestvovala je na seminarima i predavanjima najuglednijih profesora trube iz regiona. Pored svoje izvođačke aktivnosti, inicijatorica i organizatorica je i različitih projekata sa ciljem promoviranja kulture i motivacije mladih, sa željom da pokrene serijal koncerata na kojima bi mladi muzičari učestvovali i stjecali koncertnu praksu.

Benjamin Drijenčić rođen je u Zenici 1999. godine. Studirao je najprije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u klasi prof. Nenada Markovića, a potom je studij nastavio na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi doc. mr. Admira Vrače. Tokom obrazovanja učestvovao je na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike. Ostvario je saradnju sa Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Umjetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Nastupao je u Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji te Turskoj.

KINO MEETING POINT

KRATKI FILMOVI STUDENATA ASU I RAZGOVORI SA AUTORIMA

1. „Moj tata, klovn“, Sara Ristić, 24 min, 2020.

Kao mnogi roditelji, i Sarini su rastavljeni. Za razliku od nekih očeva, Sarin je tata profesionalni klovn. Nakon većeg životnog događaja Sara dobije priliku da napokon provede vrijeme sa svojim tatom i upozna osobu iza klovna.

Sara Ristić je apsolventica na studiju multimedijalne režije na Akademiji scenskih umjetnosti. Trenutno završava diplomsku predstavu – adaptaciju romana „Mali princ” i kratki film pod pokroviteljstvom Sarajevo School of Science and Technology i Fondacije Konrad Adenauer o temi „Šta tebi znači BiH“.

2. „Grad koji mrzim“, Gabrijel Lazić, 20 min, 2020.

Gabrijel Lazić, rođen u Puli, došao je u Sarajevo u potrazi za svojim snovima – da studira, a onda i postane reditelj. No, do trenutka snimanja ovog filma on je već tri godine u Sarajevu i nimalo nije zadovoljan svojim životom. Susreće se s još tri djevojke, Emmom, Cat i Mijom, koje su također došle u Sarajevo u potrazi za svojom srećom, ali su je one ovdje pronašle. Film se bavi pitanjem pronalaska sreće i ispunjenja snova, te propituje na koji način toponim utječe na te faktore.

Gabrijel Lazić rođen je u Puli 1995. godine. Još se tokom svog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja uključuje u razne dramske sekcije, te igra u dječijim i plesnim predstavama u produkciji Istarskog narodnog kazališta. Spomenuto kazalište odigrava veliku ulogu u njegovom životu, jer mu daje uvid u kreativni proces rada na predstavi, što ga i potakne na upisivanje akademije. Nakon završetka gimnazije, upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za multimedijalnu režiju, gdje trenutno završava preddiplomski studij.

3. „Šmrk“, Alen Šimić, 13 min.

Šmrk pokušava da pronađe svoj prostor u tranzicijskom društvu. Umjesto toga nailazi na prepreke koje imaju veze s njegovom problematičnom prošlošću koje mu ukazuju na to da tranzicija pojedinca nije moguća.

Alen Šimić rođen je u Tuzli 1988. godine. U Tuzli je stekao osnovnu i srednju naobrazbu. Poslije studija produkcije u rodnom gradu, upisuje Odsjek za režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na kojoj je stekao zvanje bakalaureata 2014.

4. „Autorefleksija u tri epizode“, Sara Ristić, 13 min, 2019.

Pogled u tri stilski odvojene ali emotivno povezane epizode koje ispituju prirodu identiteta mlade žene i umjetnice.

5. „Tica“, Alen Šimić, 20 min, 2018.

Tica, ratno siroče, dolazi u Sarajevo sa svojom novorođenom kćerkom zbog hitne operacije. U velikom gradu se upusti u noć u kojoj ga demoni prošlosti strpljivo čekaju.