Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja

U jeku pandemije koronavirusa, pred početak nove akademske godine, 10. oktobra i ove godine podižemo svijest važnosti mentalnog zdravlja.


cute cat giving a smile
Cute cat giving a smile

Zdravlje ne predstavlja samo dobro stanje tijela čovjeka, blagostanje duha i uma podjednako je bitno. Svjetski dan mentalnog zdravlja za cilj ima podizanje svijesti o problemima u vezi sa mentalnim zdravljem, podržavanje osoba oboljelih od mentalnih bolesti, te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promovišu svoj rad i u saradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uslova za pružanje odgovarajuće zaštite.

Pod svakodnevnim negativnim utjecajima okoline na čovjeka, pod stresom i pritiskom, um smanjuje svoje barijere i čovjek se dovodi u opasnost mentalne bolesti. Ove je godine Svjetski dan zdravlja u fokusu jer dolazi u vrijeme kad se naš život odvija u nenormalnom ciklusu pandemije korona virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako su protekli mjeseci donijeli pred sve nas mnogobrojne izazove, za zdravstvene radnike, za studente i učenike, radnike kojima je ugrožen i egzistencijalni život, za ogroman broj ljudi koji su uhvaćeni u siromaštvu ili u krhkim humanitarnim uslovima s izuzetno ograničenom zaštitom od korona virusa, te za ljude s mentalnim poteškoćama i stanjima koji su u još većoj socijalnoj izolaciji nego prije.

Za sve studente i učenike pandemija je donijela izoliranost i socijalnu distancu od svakodnevnih navika i vršnjaka. U dobu adolescencije i mladosti taj oduzeti aspekt ostavlja tragove kako na ličnost, tako i na mentalno zdravlje mladih ljudi. Vrlo je bitno dati im podršku i spriječiti razvijanje potencijalnih mentalnih nepogodnih stanja.

Mentalno zdravlje je stanje blagostanja, u kojem pojedinac ostvaruje svoje sposobnosti podnošenja normalnih životnih stresova, te je u mogućnosti produktivno da radi i da svoj doprinos njegovoj / njenoj zajednici.

Svjetska federacija za mentalno zdravlje je 10. oktobra 1992. osnovala i inicirala Svjetski dan mentalnog zdravlja, a on se obilježava do danas kako bi dao podršku već oboljelima od mentalnih bolesti i pomogao u širenju bitnosti i svijesti o mentalnom zdravlju.