Dan dobrodošlice za strane studente na Univerzitetu u Sarajevu

Dan dobrodošlice“ za strane studente koji će ljetni semestar studijske 2020/2021. godine provesti na UNSA.


UNSA

Nakon suspenzije odlazne i dolazne mobilnosti u zimskom semestru studijske 2020/2021. godine zbog pandemije koronavirusa i nepostojanja povoljnih epidemioloških uvjeta za normalno putovanje, boravak i odvijanje nastave, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je, u saradnji sa prodekanima i koordinatorima za međunarodnu saradnju organizacionih jedinica Univerziteta, otvorila niz konkursa za obostranu mobilnost, te organizirala prijem za inostrane studente na ljetni semestar studijske 2020/2021. godine.

Advertisements

Približno 150 studenata Univerziteta u Sarajevu dobilo je priliku da naredni semestar boravi u inostranstvu. Kada su u pitanju strani studenti na Univerzitetu u Sarajevu, boravit će njih petnaest u narednom semestru.

Tim povodom održan je „Dan dobrodošlice“ za strane studente koji će ljetni semestar studijske 2020/2021. godine provesti Univerzitetu u Sarajevu, najviše preko programa Erasmus+. Studenti dolaze iz Francuske, Italije, Austrije, Poljske, Njemačke, Češke Republike, Estonije i Španije.

Advertisements

Zbog epidemioloških uvjeta „Dan dobrodošlice“ je održan online, a tom prilikom je studentima predstavljen Univerzitet u Sarajevu, grad Sarajevo, te su im pružene akademske i praktične informacije koje će im koristiti za brže i bolje snalaženje u gradu. U saradnji sa studentskom asocijacijom Erasmus Student Network stranim studentima je omogućeno povezivanje sa lokalnim studentima kako bi im se olakšao boravak i pružanje informacija o životu u Sarajevu.

Strani studenti će na Univerzitetu u Sarajevu boraviti do jula 2021. godine kada oficijelno i završavaju sa nastavnim obavezama, a mi se nadamo da će u tom periodu ostvariti pozitivne rezultate i doživjeti iskustva mobilnosti u Sarajevu i BiH kao i gostujući studenti prije pandemije.