Da li vas je lako dekoncentrisati: Razlog je možda vaša inteligencija

Osobe kojima je lako odvratiti pažnju na poslu možda su intelektualno superiornije od svojih kolega, pokazuje istraživanje na koje se poziva britanska štampa, a problem koncentracije otežava i ubrzani tehnološki razvoj.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Inteligentni radnici mogu imati teškoća pri koncentraciji zbog velikog broja ideja koje bujaju u njihovim nadarenim glavama. Boštjan Ljubič, potpredsjednik kompanije Steelcase, koja donosi rješenja za unaprjeđenje rada, poziva se na analizu otkrića koje su objavili neuronaučnici. Poslodavcima je uvijek teže zaposliti najsjajnije ljude, međutim, nositi se s višestrukim zadacima i odvlačenjem pažnje u uredu jednako je teško pametnima kao i svima drugima, a možda im je čak i teže, prenosi Hina.

Najpametnijim pojedincima možda je teže odlučiti kojim idejama dati prednost ako su ometani u poslu što kod njih izaziva osjećaj neadekvatnosti i općenito nesposobnosti da se nose s teretom posla, kaže psihijatar dr. Ned Hallowell, a prenosi The Telegraph. U konačnici, najpametnijima se događa da ne uspijevaju ispuniti vlastiti potencijal kao ni očekivanja poslodavca, dodaje dr. Hallowell.

Gotovo polovina od 10.000 zaposlenika obuhvaćenih istraživanjem u 17 zemalja, muku je mučila s održavanjem koncentracije, pokazuje studija Steelcasea. Dodatni pritisak na zaposlenike je ubrzani pristup tehnologiji. Istraživanje GlobalWebIndex pokazuje da je prosječno vrijeme provedeno u korištenju mobitela naraslo 200 posto od 2012. godine. Prosječni korisnik smartphonea u Velikoj Britaniji čak 221 put na dan provjerava poruke, pozive i drugo na svom uređaju.

Prosječni zaposlenik u uredu provjerava svoju elektronsku poštu 30 puta na sat. Univerzitet California navodi da je prosječni zaposlenik u uredu svake tri minute prekidan u radu ili mu nešto odvlači pažnju. Način na koji radimo mijenja se brže nego ikada i mozak je izložen stresu i distrakcijama koje mogu voditi opterećenju, a statistički podaci pokazuju da se distrakcije na poslu povećavaju, zaključuje Ljubič.

(Faktor.ba)