Da li ste znali: Zašto i na koji način se farbaju jaja za Uskrs

Da li znate zašto se farbaju jaja za Uskrs?


colorful easter eggs

Zasluga za širom rasprostranjen običaj bojenja jaja se, u zavisnosti od kulturnog podneblja, pripisuje različitim legendama.

Svake godine kada se približi Uskrs, ljudi širom planete kuhaju jaja i farbaju ih jarkim bojama. O tome kako i gdje je nastala ova tradicija postoji više tumačenja, prenosi N1.

1. Proslava dolaska proljeća

Šarena jaja se često povezuju sa paganskim običajima proslavljanja dolaska proljeća. Jaja u ovom slučaju simbolizuju ponovno rađanje i novi život koji dolazi nakon zime. Običaj je bio da se jaja dekorišu u „bojama proljeća” i da se poklanjaju porodici i prijateljima. Simbolika ponovnog rađanja uklopila se i u hrišćansku propovjed o Isusovom uskrsnuću, pa su je hrišćani usvojili i primijenjuju ovaj običaj tokom proslavljanja Uskrsa.

2.Tradicija iz Mesopotamije

Mjesečni katolički magazin koji je postojao u periodu od 1878. do 1908. godine pisao je o ranim hrišćanima iz Mesopotamije koji su bojili jaja kako bi imitirali Isusovu krv prolivenu tokom njegovog raspeća. Crkva je ovu tradiciju preuzela od tog doba i nastavila da je održava.

3. Kraljevski običaj

Kralj Engleske, Edward I također se povezuje sa tradicijom dekorisanja jaja povodom proslave Uskrsa. U 13. vijeku Edward I zatražio je da se 450 jaja oboji i dekoriše zlatnim lišćem kako bi ih poklonili ostatku kraljevstva za Uskrs.

4. Marija Magdalena i crveno jaje

U čak nekoliko legendi Marija Magdalena se smatra glavnim pokretačem običaja farbanja jaja. Jedna od njih podrazumijeva da je Marija Magdalena tri dana nakon Isusovog raspeća posjetila njegov grob i da je tom prilikom nosila korpu sa kuhanim jajima kako bi podijelila ostalim ženama koje tuguju nad Hristovim grobom. Kada je stigla, kamen sa ulaza u grobnicu je bio pomjeren, a grob prazan. U tom trenutku su jaja u korpi promijenila boju u crvenu.

Druga legenda glasi: Nakon Isusovog uskrsnuća Marija Magdalena je otišla da srećne vijesti razglasi rimskom osvajaču Tiberijusu. On je na ovu vijest odgovorio: „Hrist je uskrsao isto kao što je to jaje crvene boje” – u tom trenutku Marija Magdalena je u ruci držala jaje, a čim je čuveni osvajač izgovorio ovu rečenicu – jaje je promijenilo boju u crvenu.

5. Marija, majka Isusova i crveno jaje

Stanovnici istočne Evrope zasluge za ovaj običaj pripisuju Mariji. Marija je bila prisutna na raspeću svog sina na Veliki petak, i prema jednom od predanja sa sobom je ponela kuhana jaja, na koja je kapnula krv sa Isusovih rana, koja je potom jaja obojila u crveno.

Drugo predanje glasi da je Marija, preklinjavši vojnike da budu manje okrutni prema njenom sinu, poklonila svakom po jaje, a da su njene suze padajući na jaja bojila ih u specifičnu crvenu boju.

U nastavku pogledajte na koji način se vrši farbanje jaja za Uskrs.