Da li ste znali: Šta su žene koristile prije nego što su izumljeni higijenski ulošci?

Da li znate šta su žene koristile prije uložaka?


Foto: Brightside
Foto: Brightside

Ljudi su u davna vremena vjerovali da menstrualna krv može izluditi pse, piše Bright Side. Dakle, svi razgovori o menstruaciji i načinima kontrole bili su tabu.

I prije nego što su stvoreni moderni ulošci, žene su koristile različite materijala – od papirusa do pantalona koje su ličile na pelene.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Papirus, drvo i morski sunđeri

Iako gotovo da nema dostupnih informacija o tome kako su se žene nosile sa svojim ciklusima u drevnoj historiji, historičari vjeruju da su žene tokom 3.000 godina p.n.e. koristile različite prirodne materijale za menstruaciju. Na primjer, Egipćanke su koristile papirus — papir koji se koristio za pisanje u to vrijeme. Natopili bi ga da postane mekan i koristile kao jastučići.

Grkinje su, prema Hipokratu, koristile komade drveta sa vlaknima kao tampone. Vjeruje se da su neke žene koristile morske spužve da apsorbuju krv tokom menstruacije.

2. Krpe

U 19. vijeku, žene u evropskim i sjevernoameričkim društvima same su izrađivale sanitarije od krpa. Žene su koristile flanel ili tkanu tkaninu za izradu menstrualne odjeće, što nije bilo sterilno rješenje.

Foto: Brightside
Foto: Brightside

3. Jednokratne salvete

Godine 1897. Johnson & Johnson je razvio prvu verziju maksi higijenskih uložaka – jednokratnih salveta nazvanih Listerovi peškiri. Peškiri postaju prvi komercijalni proizvod za menstruaciju. Međutim, mjesečnice su se i dalje smatrale tabuom i žene nisu htjele ići u trgovine da ih otvoreno kupe, pa je proizvod na kraju propao na tržištu.

4. Sanitarna kecelja

Foto: Brightside
Foto: Brightside

Sanitarna kecelja je bila gumena kecelja s trakom koja se provlačila između nogu kako bi spriječila curenje krvi na ženskim suknjama i sjedištima. Uglavnom, kecelja je napravljena da sačuva namještaj od mrlja, ali je to bilo neugodno rješenje jako neprijatnog mirisa.

5. Menstrualni pojasevi

Menstrualni pojasevi su postali rana verzija higijenskih uložaka 1900-ih i bili su popularna metoda za upravljanje mjesečnicama. Bio je to svileni elastični pojas na koji su žene zakačivale pamučne jastučiće i zatim ih koristile. Pojasevi su bili nešto poput pelena i ostali popularni sve dok nije stvoren prvi jastučić sa ljepljivom trakom.

6. Sanitarni materijal

Foto: Brightside
Foto: Brightside

Sanitarije su bile pantalone ili donji veš obloženen gumom 1920-ih. Gumene pantalone su napravljene od istog materijala kao i pelene za bebe.

7. Aluminijumske i gumene čašice

Iako menstrualna čašica sada postaje sve popularnija, prva je izumljena davno (1930. godine) i napravljena je od aluminijuma ili tvrde gume. Godine 1956. Leona Chalmers je ažurirala proizvod koristeći mekše materijale. Čašica je bila namijenjena prikupljanju krvi, ali u to vrijeme nije bila tržišni uspjeh.