Zvanično potvrđeno: Veća je vjerovatnoća da ćete dobiti posao poslije fakulteta ako ste išli na državni univerzitet

Nova studija je donijela pozitivne vijesti za sve studente državnih fakulteta - u prosjeku lakše dolaze do zaposlenja nakon faksa!


Graduation concept diploma and graduation cap on stack of books
Ilustracija: Envato

Zvanično je veća vjerojatnoća da ćete nakon fakulteta dobiti posao ako ste išli na državni univerzitet, otkrila je nova statistika. Postotak studenata državnih fakulteta  koji rade s punim ili nepunim radnim vremenom nakon fakulteta bio je 66 posto, u usporedbi sa 62 posto za studente s privatnim fakultetom, pokazuju nove brojke HESA-e.

Advertisements

Ne iznenađuje da su diplomirani studenti s privatnim fakultetom skloniji volontiranju ili daljnjem studiranju. Međutim, oba su tipa studenata završila nezaposlena potpuno jednakom brzinom. Osam posto bilo je nezaposleno – bez obzira na to jesu li trebali započeti posao ili studirati, ili ne, prenosi The Tab.

Advertisements

Statistika, objavljena ove sedmice, obuhvata diplomirane studente koji su završili 2019. i prati njihov napredak 15 mjeseci nakon diplomiranja. Brojke obuhvataju i postdiplomske i dodiplomske studente.

Studenti državnih univerziteta također su vjerojatnije završili s nepunim radnim vremenom. Međutim, statistika ne pokriva vrste poslova na kojima su diplomirali studenti- što znači da nije poznato jesu li, unatoč tome što su sveukupno više zaposleni, diplomirani studenti na državnoj razini završili na manje plaćenim poslovima s visokim statusom od svojih vršnjaka u privatnoj školi.