Da li ste znali: Ovo je najmanjih država svijeta

Iako su neke od najmanjih država na svijetu, ove zemlje posjeduju neopisivu prirodnju ljepotu i raznoliku kulturu. Pogledajte koje su to zemlje najmanje na svijetu i šta ih to čini jedinstvenim.


Vatikan

Advertisements

Vatikan je očigledan dokaz da veličina nije pokazatelj moći. Najmanja država na svijetu ima tek 0,44 kvadratna kilometra, a nalazi se usred Rima. U njoj nema mjesta za aerodrom, a broji oko hiljadu stanovnika. U Vatikanu se zaista ima šta za vidjeti, pod uslovom da vas zanimaju kultura i umjetnost. Bazilika Svetog Petra barokno je remek-djelo, Sikstinsku je kapelu fascinantno oslikao Michelangelo, a u Vatikanskom muzeju se nalazi najbogatija umjetnička zbirka na svijetu, prenosi Mostarski.ba.

Advertisements

Monako

Minijaturni Monako s tri strane okružuje Francuska, a s četvrte – Sredozemno more. Najgušće naseljena zemlja ima nešto više od dva kvadratna kilometra i iznenađujuće puno znamenitosti. Palača, katedrala, prekrasni vrtovi, sjajan Oceanografski muzej i slavni kasino samo su neke od njih. Najglamuroznija mala zemlja na svijetu se mazi i pazi kao kap vode na dlanu; nivo uređenosti je gotovo nestvarna, a mnogima je magnetski privlačna njena ekstravagancija.