Da li si geek ili nerd? Nauči glavne razlike i saznaj!

Iako mnogi miješaju popularne nazive geek i nerd, pa ih shodno tome i pogrešno koriste. U daljem tekstu naučićete glavne razlike!


1297435552425 ORIGINAL

Riječi geek i nerd se koriste naizmjenično kao da imaju isto značenje. Ali stvar je u tome da nemaju.

Geek – entuzijasta određene teme ili polja. Geeks su usmjereni na „kolekcionarstvo“, prikupljaju činjenice koje se odnose na njihov predmet zanimanja. Oni su opsjednuti najnovijim, najkrupnijim stvarima koje su u ponudi. To su obično osobe koje gaje neku vrstu opsesije prema, najčešće, tehnološkim stvarima. Moderni geekovi su jako druželjubivi, no na svoj način.

Nerd – studijski intelektualac, iako opet određene teme ili polja. Nerds su usmjereni na „dostignuća“ i usredsređuju se na sticanje znanja i vještina preko trivijalnih predmeta. Ova skupina najvjernije prevedena kao štreberi ima problema s društvenim životom. Nerdovi obožavaju koristiti žargon i vlastitu izmišljotinu od terminologije, dok će se geekovi radije prikloniti dugačkim i komplikovanim riječima koje ne razumiju ‘obični ljudi’.

k bigpic

Na mapi možete da vidite riječi narandžaste i plave boje. Narandžaste riječi su geeky, a plave su nerdy. Riječi na vertikalnoj osi postaju više geeky, dok se krećete prema gore, a riječi na horizontalnoj osi postaju više nerdy, dok se krećete prema dole. Druga zapažanja iz podataka uključuju:

• Kolekcionari su geeky: svi derivati riječi „sakupljanje“ ( „kolekcija“ , „kolekcionari“ itd) su narandžasti. Kao i „original“ što podrazumjeva ukus potpunosti i autentičnosti.
• Akademska polja su nerdy: „matematika“ , „istorija“ , „fizika“ , „biologija“ , „neuronauka“ , „biohemija“ itd. Ostale akademske riječi i institucije(„Harvard“ , „Oxford“) su takođe plave.
• Naučne i tehnološke riječi se razlikuju: opšti pojmovi („računari“ , „veliki podaci“) su na dijagonali – slični su i za geeky kao i nerdy. Međutim, kada se krećete više ka geeky, možete vidjeti proizvode, brendove i više kultnih tehnologija („apple“ , „linux“). Dok se spuštate ka nerdy, vidjećete više metodologija („račun“).
• Hobiji: uporedite više geeky zabavnih igara („igračke“ , „manga“) sa više nerdy igara („šah“ , „sudoku“).
• Mozak: riječ „inteligencija“ jeste više geeky, ali riječ „obrazovanje“ , „intelektualac“ su nerdy.
• Čitanje: „knjige“ su nerdy, ali „e-knjige“ su geeky.
• Pop kultura naspram visoka kultura: „blistav“ , „trendi“ su super-geeky, ali (radoznao) česlista je nerdy.

Ako vam mapa nije bila dovoljna da razumijete glavne razlike ili ipak želite da saznate više, onda pogledajte ovu infografiku.

geek nerd infographic

(Sandra Janković / STUDOMAT.ba)