Da li popuštaš pod pritiskom?

Koliko značajan može biti pritisak kojem smo svakodnevno podložni i kolike rizike od demotivacije i manjka energije, kao i uspješnosti izvršavanja obaveza sa sobom nosi loša organizacija vremena, savjetuje psihologinja Ivana Mrgan. Nekoliko savjeta kojih se pridržavamo može podići samopouzdanje, podići energiju i riješiti najveći problem, nazvan "nedostatak vremena".


Portal Global, u suradnji sa profesoricom psihologije, Ivanom Mrgan, prenosi bitne smjernice u smanjenju pritiska, koji može rezultirati negativne posljedice, što iziskuje ovladavanje vlastitim rasporedom i učinkovitijom organizacijom vremena. Ako preskačete temu upravljanja vremenom zbog ideje da ste superproduktivni samo kad vas gaze rokovi, vrlo vjerovatno stalno funkcionirate na rubu krize. Moguće je da, s obzirom na to, nemate realnu sliku koliko možete biti produktivni kad niste u opsadnom stanju. Upravljanje vremenom vrlo je korisna kompetencija koju je iznimno važno imati na repertoaru. Ona često djeluje motivirajuće, a njeno učinkovito korištenje rezultira s više vremena za odmor i opuštajuće aktivnosti.

 

Prije nego krenemo sa smjernicama kako unaprijediti tu vještinu, želimo istaknuti svojevrsne ‘uvjete korištenja’. Rad na vještini upravljanja vremenom traži vrijeme, ali se ulaganja višestruko isplate. U nastavku su navedeni osnovni koraci i korisni prijedlozi kako usavršiti ovu vještinu.

Analiza upravljanja vremenom u trenutku

Kao i svaka optimizacija sustava i ovaj proces počinje s analizom postojećeg stanja. Većina se naših sedmičnih aktivnosti može svesti na sljedeće kategorije: 1. zadovoljavanje osnovnih potreba za jelom, spavanjem i sl.; 2. akademske, poslovne i sve druge obaveze; 3. slobodno vrijeme; 4. vrijeme koje možemo smatrati izgubljenim.

Kako biste napravili analizu trenutnog stanja, pokušajte svoju posljednju sedmicu prikazati u kružnom grafiku. Pokušajte skicirati koliki je udio vašeg vremena u tom razdoblju utrošen na pojedine kategorije. Utvrdite jeste li zadovoljni trenutnim stanjem ili želite unijeti određene promjene u način na koji koristite vrijeme.

Određivanje prioriteta

Dan ima samo 24 sata, jedino što je u našoj moći jeste način na koji ćemo ih iskoristiti ili izgubiti. Određivanje ciljeva i prioriteta na dnevnoj, sedmičnoj ili mjesečnoj razini olakšava tu odluku. Kao i uvijek, potrebno je da oni budu mudri (odmjereni, uvremenjeni, dostižni, relevantni, određeni).

Planiranje 

Sljedeći korak predstavlja konkretizaciju prethodne faze i svojevrsni test te prigodu za reviziju ako uočimo da smo precijenili ili podcijenili potrebno vrijeme za pojedini prioritet. Dodatno, kvalitetno planiranje na sedmičnoj i mjesečnoj razini osigurava optimalni raspored korištenja vremena, a bez zanemarivanja potreba za odmorom ili razonodom.

Praćenje i pridržavanje plana

Najčešći razlog zbog kojeg odustajemo jest podcjenjivanje vremena potrebnog za pojedinu dužnost zbog čega se osjetimo obeshrabreno. Razbijanje obaveza u male korake i praćenje izvršavanja vraća osjećaj kontrole i smisla. Dodatno, nagrađivanje nakon dobro obavljenog posla i uživanje u odmoru nam pomaže da nastavimo puni obnovljene energije.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X