ConnectED skills okupio studente i poslodavce

Studenti Ekonomskog fakulteta iz Banjaluke i Pravnog fakulteta iz Tuzle uspješno su organizovali održan prvi događaj u sklopu ConnectED kampanje (ConnectED skills), a u okviru projekta E4U, koji finansira Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR). Događaj je održan 17.05. u Tuzli i okupio je oko 100 studenata i 19.05. u Banjoj Luci sa oko 70 studenata.


Connected Banjaluka 3

Studenti su imali priliku da čuju izvanredne predavače iz različitih oblasti realnog sektora, kao i da se upoznaju sa metodologijom izrade studije slučaja, kao jednom od savremenih metoda za rješavanje problema iz realnog sektora.

– Danas smo imali priliku da se družimo sa kolegama i steknemo poznanstva i kontakte sa poslodavcima koji su se predstavili. Takođe, naučili smo šta je to studija slučaja i kako se primjenjuje u praksi, što zaista doprinosi našem povezivanju sa poslodavcima i primjeni teorijski naučenog u praksi, rekla je Jelena Ivanović, jedna od učesnica ConnectED skills-a u Banja Luci.

Pored formalnijeg dijela, učesnici su imali prilku da čuju iskustva, sada već uspješnih ljudi, o značaju učestvovanja u ovakvim projektima, kao i o tome koliko su im isti pomogli na njihovom putu do uspjeha.

– Ono što mi se posebno dopalo na događaju je način kako je sve osmišljeno, kao i poruka koju su studenti organizatori željeli prenijeti, a to je da se samo zajedničkim djelovanjem kockice mogu složiti, a tako i samo zajedničkim djelovanjem studenata i poslodavaca možemo riješiti  problem slabe komunikacije između studenata  tržišta rada, rekao je Aleksa Spasić, učesnik događaja.

Kompanije Komercijalna banka i Lanaco predstavili su studentima izazove sa kojima se susreću u svom poslovanju, a za koje će studenti imati priliku da ponude kreativna rješenja. Na ovaj način želi se omogućiti studentima da svoje teroijsko znanje primjene u praksi i na taj način dođu u vezu sa poslodavcima, što je i kranji cilj ConnectED kampanje.

Studenti su već počeli da rade na izradi zadatih studija slučaja, individualno ili u timu do tri člana. Priliku da predstave svoje rješenje imaće 28.05. u prostorijama Lanaca, gdje će najbolji za obje oblasti biti nagrađeni.

ConnectED kampanja ima za cilj da ponudi model za rješavanje problema koji se tiče povezivanja tržišta rada i obrazovanja. U svrhu ispunjenja svog cilja nakon ConnectED skills-a i ConnectED challenge, u kojem učesnici direktno rade na rješavanju problema iz realnog sektora, posljednji segment njihove kampanje jeste osnivanje ConnectED club-a na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci i Pravnom fakultetu u Tuzli sa kojih dolaze studenti koji su osmislili ovu kampanju. ConnectED club će se sastojati od studenata i poslodavaca zainteresovanih za saradnju, a kroz isti bi studenti mogli da se povežu sa poslodavcima, primjenjuju teorijsko znanje kroz rad na studijama slučaja, a poslodavci bi mogli da prate rad studenata za koje su zainteresovani i da ih eventualno zaposle nakon Fakulteta ukoliko se pokažu kao dobri, jer kroz rad studenata na izazovima iz njihovih kompanija dobijaju potencijalnog zaposlenog po svojim mjerama.

Za informacije o nastavku ConnectED kampanje posjetite zvaničnu FB stranicu.

(STUDOMAT.ba)