CMBEBIH 2017: Predavanje prof.dr. Christopher Jamesa – svjetskog stručnjaka iz oblasti neuroinžinjeringa

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu – CMBEBIH 2017 je uzbudljiva, informativna i inspirativna naučna konferencija, koja za cilj ima razmjenu ideja, iskustava, najboljih praksi i najnovijih istraživanja iz oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa, kao i iz ostalih povezanih oblasti.


CMBEBIH 2017 Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu ponovo u Sarajevu

Konferenciji će prisustvovati vodeći stručnjaci iz oblasti medicinskog i biološkog (biomedicinskog) inžinjeringa, a jedan od njih dolazi sa Univerziteta u Warwicku, Velika Britanija. Riječ se o prof. dr. Christopheru Jamesu.

– Velika nam je čast što je prof. dr. James prihvatio naš poziv za gostovanjem u Sarajevu, sa obzirom da se radi o jednom od najpriznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti neuroinžinjeringa i biomedicinskog inžinjeringa. Također ovo je vrlo bitno jer je prof James jedan od ključnih ljudi u IEEE, sa čim pokazujemo da najveći mogu da dolaze i u BiH, izjavio je doc. dr. sc. Almir Badnjević, predsjedavajući konferencije.

Prof. dr. James je trenutno potpredsjednik IEEE sekcije za Europu, srednju Aziju i Afriku za tehničke djelatnosti, na čelu IEEE sekcije Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, a također je i član IEEE EMBS Administrativnog Komiteta kao predstavnik iz Europe. Objavio je više od 160 radova u polju neuralnog inžinjeringa u različitim časopisima biomedicinskog inžinjerstva. U 2013. godini, profesor James nagrađen je prestižnom Sir Monty Finniston nagradom za uspjeh u bilo kojem polju inžinjeringa i tehnologije, te u 2012. godini MGA (Member and Geographic Activities) nagradu IEEE za svoj rad sa studentima biomedicinskog inžinjerstva. Njegova istraživačka djelatnost u centar stavlja razvoj biomedicinske tehnike i obrade signala, kao i korištenje tehnoloških inovacija za upotrebu u unapređenju zdravstvene zaštite i promicanja dobrobiti.

– Na predavanjima prof. dr. James-a moći ćete čuti sve o biomedicinskim signalima, obradi uzoraka, te neuralnom inžinjeringu. Mislim da je ovo i više nego sjajna prilika za sve zainteresovane da nas posjete i uvjere se u njegovu stručnost, rekla je Snežana Prorok, apsolventica farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te PR konferencije.

Iz organizacionog odbora konferencije poručuju da je ostalo nešto više od mjesec dana za prijavu radova na konferenciju, a registracije za učešće na konferenciji su već otvorene. Detaljnije informacije o temama konferencije, prijavi radova kao i cijenama kotizacije svi zainteresovani mogu pronaći na www.cmbebih.com

Značaj konferencije je veliki. Naša zemlja kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi sa vodećim stručnjacima i učesnicima na konferenciji postaje dio globalnog trenda svjetskih država. Također, ulaganje u obrazovanje, ali i razvojne procese zasnovane na biomedicinskom inžinjeringu doprinose povećanju kvalitete života stanovništva. Naravno, dolaskom vodećih stručnjaka iz ovih oblasti i povezivanjem, za našu zemlju otvaraju se mogućnosti za apliciranje na europske fondove, mogućnosti međunarodne razmjene studenata, kao i mnoge druge ostale pogodnosti.

(STUDOMAT.ba)