Članovi Predsjedništva BiH posjetili IUS

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović bili su gosti na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) 27. novembra 2018. godine u sklopu SPIUS Talks sesije posvećenoj Danu državnosti Bosne i Hercegovine.


IUS 9967

Na samom početku predsjednik parlamenta studenata IUS-a i moderator programa Ismail Ćidić se zahvalio uvaženim članovima predsjedništva na tome što su već u prvih sedam dana svog mandata odlučili posjetiti Internacionalni univerzitet u Sarajevu, te što su odlučili iz ove visokoobrazovne institucije, povodom Dana državnosti, poslati poruke o kontinuetitetu državnosti i suverenitetu BiH.

Govorilo se o historijskom značaju ovog praznika, te glavnim izazovima sa kojima se danas BiH suočava i o njenim potencijalima.

Osvrnuvši se na 25. novembar 1943. godine i sjednicu ZAVNOBIH-a, Željko Komšić ponovio je da je ovo bio jedan od najbitnijih trenutaka u historiji Bosne i Hercegovine.

IUS 0009

– 25. novembra 1943. u Bosni i Hercegovini koja je pritisnuta njemačkim i italijanskim snagama sa saradnicima, jedna organizovana grupa ljudi koja je činila antifašistički pokret je odlučila da u Mrkonjić Gradu održi nešto što se sa današnje tačke gledišta može nazvati početkom pravljenja državnog aparata.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da je 25. novembar jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji BiH.

– Ako bismo htjeli da sumiramo značaj ovog dana, možemo sigurno reći da je tada obnovljena i potvrđena državnost Bosne i Hercegovine, i imajući u vidu svazasjedanja ZAVNOBIH-a, promoviran princip ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. BiH ima hiljadugodišnju državnost koja se u dokumentima pominje od 9. vijeka. Povelja Kulina bana je svojevrstan dokument o potvrdi suverniteta i teritorijalnog integriteta srednjovijekovne Bosne.

Naglasili su i da trenutno postoji izražena diskriminacija posebno u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali da se ne treba odustati od Bosne i Hercegovine u kojoj su svi jednaki.

Budući da je to jedan od glavnih izazova sa kojima se BiH danas suočava, profesori i studenti su članovima Predsjedništva postavili pitanje o odlasku mladih iz BiH, kako se ovaj problem može riješiti i šta bi oni poručili studentima IUS-a.

Gospodin Komšić je odgovorio da je to problem za koji ne postoji jednostavno rješenje: “Ni jedna država nije savršena, ali postoje određeni standardi kojih se mora pridržavati, a to je naravno dug proces.”

Na ovo pitanje gospodin Džaferović se nadovezao rekavši da se u medijima posebno stvara naglašena ispoliticizirana slika beznađa u BiH:

“Svi akteri bosanskohercegovačke društvene scene treba da govore onako kako jeste, jezikom činjenica, i da u javnosti svojim ponašanjem proizvodimo jednu sliku koja će biti realna.”

Sesiji su prisustvovali i delegacija Turske ambasade u Sarajevu na čelu sa ambasadorom, Nj. E. Harun Koç, predstavnici institucija kulture, brojni predstavnici medija, osoblje, profesori i studenti IUS-a, te drugi gosti.

Organizatori sesije bili su Studentski parlament IUS-a (SPIUS) i Centar za balkanske studije.

(STUDOMAT.ba)