Četiri stvari koje trebate znati prije upisivanja mastera

Ukoliko i vi razmišljate da li da upišete master studije ili ne znate zašto da ga završite, evo nekih stvari koje bi trebalo da znate o masteru.


Group of young students studying
Group of young students studying

Na početku osnovnih akademskih studija, kada obaveze tek uzimaju maha i kada još uvijek nije „toliko teško“, većina studenata odlučno tvrdi da će, po završetku osnovnih, upisati i master akademske studije. Međutim, kako se osnovne studije privode kraju, a umor dostiže svoj vrhunac, taj entuzijazam zna da opadne. Studenti počinju da se preispituju da li im je master neophodan, potreban im je odmor, nisu sigurni šta dobijaju time, pa odustaju od te ideje, prave pauzu ili upisuju master koji ne završavaju godinama.

Advertisements

Ukoliko i vi razmišljate da li da upišete master studije ili ne znate zašto da ga završite, evo nekih stvari koje bi trebalo da znate o masteru:

Trajanje mastera

Master akademske studije traju dosta kraće od osnovnih studija, godinu do dvije, u zavisnosti od fakulteta. Tako gledano, mater studije su lakše, ukoliko izostavimo činjenicu da master podrazumijeva dosta ozbiljniji pristup predmetima koje polažemo i završnom radu koji pišemo. Ili bi barem tako trebalo da bude. Na master studijama se podrazumijeva da smo već akademski obrazovani i da imamo samostalnost u radu, pa dosta toga radimo sami. Ovo može biti mač sa dvije oštrice – sa jedne strane je dobro jer nam niko ne stoji nad glavom pa svoje obaveze možemo da rasporedimo kako god želimo, a sa druge strane je loše jer uvijek mislimo da imamo dovoljno vremena, pa on zna da se oduži više nego što smo planirali i očekivali. Ovaj problem možemo da riješimo tako što ćemo naučiti da se organizujemo i isplaniramo svoje obaveze na vrijeme, prenosi najstudent.com.

Značaj mastera

Master akademske studije podižu vaše zvanje na viši nivo i mnogo više ćete biti cjenjeni u svojoj struci sa ovim znanjem. Postoje određene profesije u kojoj vam fakultet gotovo ništa ne znači bez mastera. Npr. ukoliko želite da budete nastavnik u školi, to ne možete ako nemate zvanje mastera, čak i ako ste osnovne studije završili sa prosjekom 10. Također, jedan od faktora za visinu plate na budućem poslu može biti upravo vaše zvanje. Ne želite sigurno da dobijate manju platu zato što ste diplomirani neko, samo zato što vas je mrzilo da učite još samo godinu dana i postanete master nešto?

Advertisements

Prekvalifikacija na masteru

Ukoliko nakon osnovnih akademskih studija odlučite da se prekvalifikujete i upišete master na drugom smjeru ili fakultetu, budite spremni na to da vjerovatno nećete biti posmatrani isto kao neko ko je čitave osnovne akademske studije u prednosti naspram vas. Skroz je u redu da u toku osnovnih studija shvatite da želite da se prekvalifikujete i vi to fizički i možete. Uglavnom prekvalifikacija podrazumijeva polaganje diferencijalnih ili prijemnih ispita. Međutim, poslodavci često (ali ne uvijek) ne gledaju isto na nekoga ko je nešto studirao pet godina i na nekoga ko je studirao jednu godinu, što je i logično. Nemojte da vas to obeshrabruje. Ovaj nedostatak možete nadomjestiti praksom u određenoj oblasti i time steći radno ili volontersko iskustvo. Složićemo se da je konkretno iskustvo veći pokazatelj znanja nego ocjena u indeksu.

Master u inostranstvu

Mnogi fakulteti širom svijeta daju stipendije studentima master studija, neke od njih čak pokrivaju i sve troškove boravka u inostranstvu. Ovo su velike prilike koje, ne samo da mogu vašu radnu biografiju da lansiraju do prvog kruga kada budete konkurisali za posao, već vam daju priliku da stvarno naučite novi jezik, da živite kroz drugi sistem obrazovanja i time budete visoko kvalifikovani za ono čime se bavite, bilo ovdje ili u inostranstvu. Nemojte da mislite da to nije za vas i da to dobijaju „bolji“. Ne biste vjerovali koliko ostaje upražnjenih mijesta, baš zato što mislimo da nismo dovoljno dobri. Ne čekajte priliku, tražite je.

Ako vjerujemo da su master studije zaista jedan viši nivo obrazovanja, onda bi trebalo da budemo psihički spremni za tako nešto. Osnovne i master studije, koliko su slične, toliko se i razlikuju. Iako se na početku navelo da studenti znaju da pauziraju sa obavezama tokom master studija, dugo traže temu za master rad, a rad pišu sa jako velikim pauzama ili se zaposle pa master završavaju poslije nekoliko godina – to je sve u redu. Sloboda je istovremeno i najbolja i najgora stvar koju ćete na masteru imati. Samo od vas zavisi da li će to biti najslabija ili najjača karika u vašem lancu obrazovanja.