Četiri stvari koje nikako ne smijete napisati u svoj CV

CV je prva stvar iz koje će vaš budući poslodavac saznati nešto o vama.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ne dozvolite sebi da na takav način ostavite loš utisak i drastično umanjiti sebi šansu za zapošljavanjem.

1. Dijeljenje privatnih informacija: Pokušajte da u CV-ju istaknete samo vaše vještine, sposobnosti i iskustvo. Naravno da potencijalni poslodavac želi da stekne utisak o tome ko ste vi, ali to ne znači da su mu potrebni detalji. Nemojte pisati o svim svojim hobijima, kao i stvarima koje vas zanimaju i definitivno nikako ne pišite o svojim političkim i religioznim uvjerenjima.

2. Vodite računa i o tome šta pišete po društvenim mrežama: Kako bi saznali više o vama, poslodavac će na internetu potražiti i posjetiti vaše profile na društvenim mrežama.

3. Budite iskreni: Da, svi mi želimo da se predstavimo u najboljem svjetlu, ali to nam ne daje za pravo da izmišljamo priče. Nemojte tvrditi da posjedujete kvalifikacije koje zaista nemate i nemojte predstavljati poziciju na prethodnom poslu titulom koja zapravo ne postoji. Takođe, ostavljati tačan iznos plate koju ste nekada primali nije dobro i ostaviće loš utisak o vama. Laž u CV-ju se veoma brzo otkrije zbog toga što se svaka informacija koju ste napisali o sebi posebno provjerava.

4. Loša gramatika: Vaš CV nije tekstualna poruka već validan dokument koji govori mnogo toga o vama. Svako želi pismenog kandidata, a tako loše napisan CV odaje utisak da ste lijeni ili nekompetentni za taj posao.

(Nezavisne novine)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X