Četiri stvari koje nikako ne smijete napisati u svoj CV

CV je prva stvar iz koje će vaš budući poslodavac saznati nešto o vama.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ne dozvolite sebi da na takav način ostavite loš utisak i drastično umanjiti sebi šansu za zapošljavanjem.

1. Dijeljenje privatnih informacija: Pokušajte da u CV-ju istaknete samo vaše vještine, sposobnosti i iskustvo. Naravno da potencijalni poslodavac želi da stekne utisak o tome ko ste vi, ali to ne znači da su mu potrebni detalji. Nemojte pisati o svim svojim hobijima, kao i stvarima koje vas zanimaju i definitivno nikako ne pišite o svojim političkim i religioznim uvjerenjima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Vodite računa i o tome šta pišete po društvenim mrežama: Kako bi saznali više o vama, poslodavac će na internetu potražiti i posjetiti vaše profile na društvenim mrežama.

3. Budite iskreni: Da, svi mi želimo da se predstavimo u najboljem svjetlu, ali to nam ne daje za pravo da izmišljamo priče. Nemojte tvrditi da posjedujete kvalifikacije koje zaista nemate i nemojte predstavljati poziciju na prethodnom poslu titulom koja zapravo ne postoji. Takođe, ostavljati tačan iznos plate koju ste nekada primali nije dobro i ostaviće loš utisak o vama. Laž u CV-ju se veoma brzo otkrije zbog toga što se svaka informacija koju ste napisali o sebi posebno provjerava.

4. Loša gramatika: Vaš CV nije tekstualna poruka već validan dokument koji govori mnogo toga o vama. Svako želi pismenog kandidata, a tako loše napisan CV odaje utisak da ste lijeni ili nekompetentni za taj posao.

(Nezavisne novine)