Četiri koraka do boljeg samopouzdanja

 Četiri koraka do boljeg samopouzdanja

Samopouzdanje je za neke ljude prirodno dok drugi provedu čitav život boreći se sa njegovim nedostatkom. Nekada možete imati mnoštvo kvaliteta, čak i više od ljudi koje svakodnevno viđate na visokim i utjecajnim pozicijama, ali nemate dovoljno samopouzdanja da te kvalitete pokažete. Ono što je pozitivno jeste da se samopouzdanje može graditi i “vježbati”. U nastavku pročitajte četiri koraka koji će vam u tome i pomoći.

1. Mislite pozitivno i govorite sebi pozitivne stvari

Misliti pozitivno je jedno od najvažnijih pravila u sticanju samopouzdanja i vjerovatno ste ga već čuli ili pročitali mnogo puta. Ono što je interesantno jeste da nije dovoljno samo misliti pozitivno, već i govoriti sebi, ali i drugima pozitivno. U prevodu, umjesto da započnete rečenicu sa: “Ja ne mogu / Nisam baš dobar/dobra u tome” i slično, radije recite: “Trudit ću se da to naučim / Dobar/dobra sam u drugim stvarima, ali mogu postati bolji/bolja u toj konkretnoj.” Iako zvuči pomalo čudno i banalno, pozitivan stav u rečenicama koje govorite drugima i samom sebi će vaš mozak na indirektan način potaknuti na dobre misli i akciju, a to će vam pomoći da počnete više vjerovati sebi i svojim mogućnostima i konačno vas dovesti do boljeg samopouzdanja.

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

NAREDNA STRANICA »

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?